BIH

Tri građevinska giganta vode bitku za Počitelj

Počitelj: Planirana i gradnja kolosalnog mosta

Piše: M. AŠČIĆ

20.7.2017

Tri velike strane građevinske kompanije u utrci su za posao vrijedan 200 miliona KM na dionici autoputa na Koridoru 5C Počitelj - Zvirovići, otkriva „Dnevni avaz“. 

Radi se o dionici dugoj oko 11 kilometara. Na ovoj dionici je tender prije dva mjeseca poništen pa raspisan novi po užurbanoj proceduri.

Prema pristiglim ponudama, u koje je naš list imao uvid, bit će vrlo tijesna i žestoka bitka za dobivanje posla na dionici koju finansira Evropska investiciona banka (EIB). 

Sredstva su osigurana još 2014. godine.

Saznajemo da je najpovoljniju ponudu za gradnju ove dionice, u koju spada i gradnja kolosalnog mosta Počitelj visokog sto metara, poslao konzorcij „Azvirt Limited Liability Company and Power Construction Corporation of China Ltd“ (Azerbejdžan i Kina), u okviru kojeg je i domaća firma, širokobriješki „Hering“.

No, razlika između „Azvirta“ i drugoplasiranog konzorcija „Strabag - Euro-Asfalt“ je u oko šest miliona eura.

Na trećem mjestu je turska građevinska firma „Cengiz“. Oni su u odnosu na „Strabag“ poslali ponudu višu za milion eura, a „Azvirt“ sedam miliona. 

Na četvrtom je mjestu također turska firma, „Fernas & Ozgun Insaat“, koja je u odnosu na drugoplasirani „Strabag“ skuplja za četiri miliona eura.

Jedina firma koja je van svake konkurencije jeste „China Gezhouba“. Njena je ponuda najviša. 

U odnosu na prvi „Azvirt“ razlika je u čak 81,5 miliona maraka. 

Prema tenderu, izvođač radova mora do 1. avgusta ući na gradilište.

Komisija „Autocesta FBiH“ sada treba provjeriti svu prateću dokumentaciju, tačnije uraditi matematičku kontrolu, a tek potom izabrati izvođača radova s kojim će biti potpisan ugovor, pod uvjetom da ne bude žalbi.


  • 6 miliona eura razlika između „Azvirta“ i „Strabaga“ 

  • 1 milion eura razlika između "Strabaga“ i „Cengiza“ 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.