BIH

Iz njemačke vlade za „Avaz“ komentirali medijska nagađanja: Ne stvaramo mini Jugoslaviju i nema paralelnih procesa!

Piše: K. KEŠMER

23.7.2017

Dva novinska teksta u posljednjih sedam dana digla su popriličnu prašinu, a oba se tiču BiH i regiona. Jedan je objavljen u uglednom njemačkom listu „Die Welt“, a drugi u regionalnim medijima.

Potencijali regiona 

Njemački dnevnik tako je objavio da Evropska unija, predvođena Njemačkom kroz Berlinski proces, čije je posljednje zasjedanje održano u Trstu, želi stvoriti balkansku carinsku uniju, odnosno mini Jugoslaviju, kako bi na neki način osigurala zapadni Balkan, jer trenutno nije u mogućnosti da zemlje koje streme ka EU i primi u svoj zagrljaj. 

Drugi tekst, onaj objavljen u domaćim medijima, privukao je nešto više pažnje. 

U njemu se navodi da već izvjesno vrijeme tinja diplomatski rat između Njemačke i Hrvatske zbog uređenja BiH. 

Navodno, Njemačka, pod utjecajem Turske, radi na novom ustavnom uređenju naše zemlje, koje bi trebalo biti orijentirano ka građanskom konceptu, a ne kao do sada, po konstitutivnosti naroda. Tome se, navodno, žestoko protivi Hrvatska.

S obzirom na to da se u oba teksta kao ključna država spominje Njemačka, kontaktirali smo vladu ove države. Iz njenog ureda dobili smo prilično otvorene i jasne odgovore na naša pitanja. 

Prvo pitanje odnosilo se na tekst „Die Welta“. 

- Evropska perspektiva jasno je naznačena u zaključcima samita u Trstu. Osim toga, u dijelu gdje se spominje ekonomska integracija regiona eksplicitno se potvrđuje da je taj projekt tu da bi bili iskorišteni svi potencijali regiona i da se ne radi ni o kakvom paralelnom procesu naprema evropskim integracijama – jasni su iz njemačke vlade u odgovorima upućenim „Dnevnom avazu“. 

Različita stajališta

Na drugo pitanje, koje se tiče uređenja BiH, dobili smo još eksplicitniji odgovor. 

- Vlada Njemačke pomno prati situaciju u BiH i znamo za različita stajališta. Ustav je propisuje način uređenja i ono se samo kroz Ustav može i mijenjati. Vlada Njemačke nije zauzela nijedno stajalište kada je u pitanju ova debata o ustavnim promjenama - poručili su iz njemačke vlade.

Merkel: Korak po korak ka EU

U odgovoru njemačke vlade također se citira izjava kancelarke Angele Merkel.  

- Naš zajednički zadatak je da osiguramo da države korak po korak idu prema EU – citirali su iz vlade kancelarku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.