BIH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH nije dobilo podršku

Piše: M.R.S.

26.7.2017

18.45 Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBIH upravo je završena.

Izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH nije dobilo podršku, kako se i očekivalo, dok se o zaključku Mašića nije ni glasalo.

17.00 Damir Mašić, poslanik SDP-a, najavio je predlaganje zaključka da se daje podrška Vladi, što je izazvalo žustru raspravu između njega i Kluba SDA.

Safet Kešo, potpredsjednik Kluba SDA, istakao je da se Mašić igra Parlamentom i tačno zna da se može samo glasati o nepovjerenju Vladi jer se o povjerenju glasalo onog dana kada je imenovana.

Šef Kluba SDA Ismet Osmanović je Mašićev zaključak nazvao neustavnim i neposlovničkim.

Mašić je odgovorio da ne želi zaključkom smijeniti vladu, nego pokazati da nema većine.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić pitao je Mašića na osnovu kojih argumenata tvrdi da nema većine nakon jučerašnjeg dana kada su usvojeni zakoni, a Mašić mu odgovorio da će glasanjem riješiti situaciju.

16.48 Niti mogu pobiti mnogo čega što ste iznijeli, niti očekujte da glasamo na nepovjerenje Vladi iz milion praktičnih, pragmatičnih razloga – kazao je tokom rasprave Munib Jusufović, poslanik SBB-a.

Podsjetio je da nema vanrednih izbora, a pitao je i opoziciju zar misli da potpredsjednica FBiH (Melika Mahmutbegović, SDA, op-a.) jedva čeka da popštiše smjenu.

Poslanik SBB-a Jasna Duraković istakla je, između ostalog, da zahtjev iz opozicije smatra legitimnim, da premijer nije uspio ispuniti minimum obaveza i da kritikuje i njegove degutantne medijske izjave.

Dodala je da je SBB osvjetlao obraz Vladi svojim radom i odgovornošću, te da klub iz kojeg dolazi neće podržati smjenu Vlade jer bi to bilo neozbiljno i neodgovorno.

- Izdržat ćemo do kraja i biti dosljedni – dodala je Duraković.

15.49 U toku je rasprava o predloženom izglasavanju nepovjerenja Vladi FBiH, koje su zatražili opozicioni poslanici, prije svega SDP-a i DF-a.

- Pošto je danas sve palo, onda je red da padne i Vlada. Skoro ništa danas nije prošlo – rekao je Dženan Đonlagić, šef Kluba DF-a i dodao da ne prolaze mnoga zakonska rješenja koja se nazivaju reformskim, te da su najvažnije mjere i primarni zakoni prečesto usvajani po hitnom postupku i bez javne rasprave.

Aludirajući na problem nedostatka dovoljnog broja poslanika na današnjoj sjednici, šef Kluba SDP-a Elvir Karajbić je kazao da bi bilo bolje da su podnijeli zahtjev za izglasavanje povjerenja Vladi jer taj zaključak ne bi dobio podršku.

Ranije danas je Jozo Bagarić, šef Kluba HDZBiH-HNS, rekao da neće podržati prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi i da ovoj Vladi vjeruju.

15.33  Tokom rasprave o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o Javnom servisu RTV FBiH, kojeg su predložili šefovi Kluba HDZBiH-HNS Jozo Bagarić i Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda Tomislav Martinović, svi dikutanti su bili za to da se zakon mijenja s obzirom da je sadašnje stanje neodrživo, ali nisu se mogli složiti na koji način.

Problem je što je Upravnom odboru RTV FBiH istekao mandat, i to prvom članu 2010. godine, a posljednjem, četvrtom, 2013. godine, a nisu izabrani novi.

Iz opozicije su optuživali da se želi kontrola nad javnim servisom, ali su zamjerke na predloženi nacrt izmjena zakona imali i u SDA i SBB.

U jednom monentu je Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a, rekao da mu dođe da vrisne slušajući diskusije i zamolio je parlamentarnu većinu da riješi problem RTV FBiH.

Nacrt izmjena zakona nije prošao.

14:10 - Zbog nedovoljnog broja prisutnih poslanika, zbog čega ni parlamentarna većina trenutno nema "većinu“, nije usvojen ni prijedlog Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efkasnost.
Nisu prihvaćeni amandmani koje su predložila tri poslanika opozicije, kao ni prijedlog ministrice okoliša i turizma FBiH Edite Đapo da se rasprava o zakonu odgodi.

Ipak, prihvaćen je nacrt Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, ali zato što za prihvatanje zakona u formi nacrta nije potrebna većina od ukupnog broja poslanika.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, danas na nastavku juče započete sjednice, nisu prihvatili da primjena Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala bude prolongirana. Vladu FBiH na čijem je čelu Fadil Novalić (SDA) zbog predložene odgode primjene zakona čak su kritikovali i iz SDA.  

Izmjenama tog Zakona predviđa se da primjena počne od 1. novembra. Zakon predviđa formiranje posebnih odjela Vrhovnog suda FBIH i Tužilaštva FBIH.

Za izmjene Zakona glasali su poslanici SDA, HDZ BiH-HNS, SBB, a protiv su bili mahom iz opozicije. Izmjene nisu dobile potreban broj glasova s obzirom da je „za“ glasalo 47 poslanika.

Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP, komentarišući samu izmjenu Zakona istakao je da ova Vlada očito nema volju da se bori sa korupcijom i organizovanim kriminalom i to dokazuje odgađanje primjene Zakona već drugi put.

Ismet Osmanović, šef Kluba SDA, poručio je Vladi FBiH da joj ovo bude zadnji put da im pošalje zakon kojim odlaže primjenu.

-Podržaćemo izmjene Zakona, ali ovo je zadnji put – dodao je Osmanović.

Poslanici danas treba, između ostalog, da razmatraju i prijedlog za smjenu Vlade FBiH, koji su uputili opozicioni poslanici.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.