BIH

Ljepota Javorovog dola ne ostavlja nikoga ravnodušnim

Vještačko jezero privlači brojne turiste

Piše: F. SABLJICA

27.7.2017

U netaknutom planinskom ambijentu nadomak Bjelašnice prije četiri godine članovi Planinarskog sportskog skijaškog društva (PSSD) „Javorov do“ napravili su izletište s vještačkim jezerom, mini sportskim igralištima, zip lajnom te kamenim amfiteatrom i kulom. Krajolik dodatno krase uređene staze za šetnju, izvori vode...

Pećina Klokočevica 

Do ovog izletišta najlakše se može doći šumskom stazom od hotela "Maršal", koja je duga 2,7 kilometara, a uz koju su postavljene informativne table s osnovnim podacima. Na sredini puta prema Javorom dolu nalazi se i pećina Klokočevica, koja se za vrijeme Austro-Ugarske monarhije koristila za skladište kože i namirnica kojima su hranili srebrene lisice.

Ipak, najljepši detalj ovog izletišta je kameni amfiteatar, koji je napravljen s ciljem očuvanja kulturnog naslijeđa i tradicije. Smješten je u prirodno oblikovanoj vrtači, okolo se nalaze kamene tribine, sa stotinjak sjedećih i stajaćih mjesta, kao i pozornicom. Na njoj se mogu održavati razne manifestacije, pozorišne predstave, književne i muzičke promocije, eko-predavanja...




Uskoro u funkciji i zip lajn

Adrenalinski park

Kako su nam kazali iz PSSD-a „Javorov do“, uskoro će izletnicima i turistima na raspolaganju biti zip lajn, pomoću kog će se moći penjati do kamene kule, odakle se Sarajevo vidi kao na dlanu. U blizini se nalaze ostaci ratnih rovova koji su do danas ostali autentični. 

- Imamo i park koji služi za razvoj motorike i balansa tijela za sve uzraste, a iduće godine pravit ćemo i adrenalinski park. Uradili smo i obilježili 30 kilometara staze. Imamo i uređene nadstrešnice sa stolovima, a tu je i kuhinja s domaćom hranom - rekli su iz ''Javorovog dola''.

Festival "Javorwood"  od 4. do 6. avgusta  

U Javorovom dolu svake godine organizira se festival "Javorwood". Ovogodišnji će trajati od 4. do 6. avgusta. 

- Festival je kolonija u prirodi, u kojoj se okupljaju mladi umjetnici, slikari, arhitekti, kipari, DJ-evi, muzičari... Mladi imaju priliku prezentirati i razmijeniti talente, znanja i vještine. ''Javorwood'' predstavlja odličnu motivaciju i mogućnost za mlade kreativce kao mjesto gdje se njihove ideje, djela, radovi, projekti i vještine žele čuti i vidjeti - kažu iz društva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.