BIH

Ljekari u BiH muku muče zbog loših uvjeta: Domovi zdravlja bez defibrilatora, u Hitnoj aparat za kisik u kvaru

Ljekari daju sve od sebe, ali su im ruke nekad vezane

Piše: A. Nu. - H. Č. – M. D.

7.8.2017

Uvjeti u kojima se liječe bh. građani više su nego katastrofalni. Problemi su ponajviše evidentni u domovima zdravlja, od kojih mnogi rade bez defibrilatora, dovoljno gaze, zavoja... Ljekari su na mukama ako pacijenta moraju prevesti u bolnicu, jer su vozila službi hitne pomoći stara i neopremljena.

Ozbiljni problemi

Tako je prošle godine zabilježen slučaj da tokom transporta pacijenta koji je imao dišne smetnje nije radio aparat za kisik! Pitanje je kako je moguće da se takve stvari dešavaju, jer posljednji podaci pokazuju da se u Federaciji BiH po stanovniku za zdravstvo izdvaja 670 KM godišnje!

Među gradovima u kojima se domovi zdravlja suočavaju s ozbiljnim problemima je Gračanica. U tamošnjem Domu zdravlja nema aparata defibrilatora, potrebnog u slučaju reanimacije i praćenja parametara kod ugroženih pacijenata!

I tako je godinama!

- Na moju inicijativu i inicijativu dr. Murise Ustavdić-Šadić, direktorice Doma zdravlja u Gračanici, Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanice prikupilo je 44.000 maraka i prijeko potreban aparat defibrilator je kupljen, a isporuku očekujemo svakog dana – kazao je za „Avaz“ dr. Saša Operlah, šef Službe hitne medicinske pomoći u Gračanici.

Pune ruke posla imaju i ljekari u domovima zdravlja širom Srednjobosanskog kantona (SBK). Broj pacijenata povećan je zbog vrućina. Mnogi su se javili s vrtoglavicama, a neki i zbog dehidracije.

Iako su velike gužve, u nekim ustanovama infuzije se daju kao prije deset godina, iz staklenih flaša.

Slično je i u Domu zdravlja u Fojnici, gdje medicinsko osoblje ulaže velike napore da zbrine pacijente. I tu su, umjesto u vrećicama, infuzije u staklenim bocama, koje omotavaju zavojima, potom ih lijepe i okače na željezni štap koji postave pored pacijenta.

No, valja napomenuti da je stanje u ovoj ustanovi popravljeno posljednje dvije godine, jer je na zgradi urađena nova fasada, prozori su zamijenjeni, a kupatila su koliko-toliko uvjetna.

Zdravstvo je na izdisaju i u Unsko-sanskom kantonu (USK), gdje ljekari u pojedinim domovima zdravlja rade u lošim uvjetima. Nema problema s nabavkom lijekova, ali su hronični problemi s voznim parkom u skoro svim zdravstvenim ustanovama.

Direktorica Doma zdravlja Ključ Sabina Hadžić kaže da je ova zdravstvena ustanova za četiri godine nabavila tri medicinska auta, ali da stanje ipak nije zadovoljavajuće.

Dotrajala vozila

- Problem je što naša medicinska vozila, kola Hitne pomoći ili dijalizna vozila svakodnevno prave ogromnu kilometražu, tako da je njihovo stanje loše uprkos stalnoj brizi. Mi bismo svake godine trebali zanavljati vozni park, jer je to realnost - kaže dr. Hadžić.

U cazinskom Domu zdravlja, prema riječima direktora Amira Murića, broj medicinskih vozila je zadovoljavajući, čak 25, od čega 12 sanitetskih i 13 Caddyja, ali su ona kupljena prije pet godina.

- Svako vozilo prešlo je više od 300.000 KM i pretpostavljate u kakvom su stanju. Dva su odnedavno u kvaru zbog udesa, jedno od njih je nemoguće vratiti u vozno stanje - kazao nam je dr. Murić.

Hitna služba Doma zdravlja u Velikoj Kladuši ima samo jedno sanitetsko vozilo, pa apeliraju na građane da ne zovu Hitnu za svaki zdravstveni problem poput mjerenja krvnog pritiska, zubobolja, tek povećane temperature, proljeva itd...

Najveći dužnici

Poražavajuće je da su među najvećim dužnicima u Federaciji BiH upravo domovi zdravlja. Na listi dužnika su domovi zdravlja Drvar, Livno, Glamoč, Stari Grad Mostar, Konjic, Busovača, Tomislavgrad i Kupres.

  • Drvar - 4.096.352,17 KM 
  • Livno - 1.710.006,62 KM 
  • Glamoč - 1.141.129,54 KM 
  • Stari Grad Mostar - 1.023.813,57 KM 
  • Konjic - 901.486,11 KM 
  • Busovača - 507.352,58 KM  
  • Tomislavgrad - 393.804,18 KM 
  • Kupres - 202.905,35 KM 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.