BIH

Okončana višegodišnja pravna bitka u Glamoču: Časna sestra bit će direktorica vrtića

A. K.

12.8.2017

Časna sestra Janja Martina Katović punih šest godina vodila je pravnu bitku s lokalnim vlastima Glamoča kako bi dokazala da je diskriminirana, jer je nisu željeli imenovati za direktoricu dječijeg vrtića zbog toga što je redovnica i što je poslove direktorice namjeravala obavljati u habitu, što je i činila u prethodnim mandatima direktorice vrtića.

U ponovljenom postupku pred Vrhovnim sudom FBiH odbijena je revizija Općine Glamoč i time su konačno potvrđene presude nižerangiranih sudova u korist sestre Martine.

Vrhovni sud FBiH naredio je Općini Glamoč da se sestra Martina imenuje za direktoricu. Ovaj slučaj, koji je izazvao veliko zanimanje javnosti, konačno je dobio epilog pa će sestra Martina, koja se javila na konkurs za direktoricu vrtića i koja ima adekvatnu spremu, morati biti imenovana, uprkos protivljenu lokalne vlasti.

I Uprava vrtića prihvatila je imenovanje sestre Martine za direktoricu, ali joj mandat nije potvrdilo Općinsko vijeće Glamoč uprkos podršci koju je imala i od Vijeća roditelja.

Općinski i Kantonalni sud u Livnu, kao nadležni za ovaj slučaj, presudili su u korist Katović, utvrdivši diskriminaciju, dok je Vrhovni sud 2014. ukinuo presudu Kantonalnog suda uz obrazloženje da nema dokaza diskriminacije sestre Katović zato što je redovnica.

Zbog toga su ona i njen pravni tim podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je u junu utvrdio da sestra Katović nije imala pravično suđenje na Vrhovnom sudu pa je predmet vraćen na ponovno odlučivanje pred Vrhovnim sudom FBiH, koji je odbio reviziju Općine Glamoč, odnosno potvrdio prethodne presude nižih sudova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.