BIH

Duraković: U Srebrenici 28. septembra o opstanku probosanske politike u RS-u

Fena

28.8.2017

U Srebrenici se 28. septembra odlučuje o opstanku probosanske politike u Republici Srpskoj, saopćio je Pokret Odgovor nakon sastanka u Sarajevu lidera tog pokreta Ćamila Durakovića s ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem.

Učesnik sastanka bio je i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić, a tema je bila građansko organiziranje povratnika i zaštita ljudskih prava Bošnjaka povratnika u Republiku Srpsku.

- Predstavili smo rad Odgovora te predložene mjere i inicijative na zaštiti prava povratnika. Razgovarali smo također o pitanjima potrebe intenziviranja dijaloga na slučajevima kršenja ljudskih prava i diskriminacije u povratničkim zajednicama. Ministarstvo civilnih poslova ima važnu ulogu i u borbi protiv negiranja bosanskog jezika u obrazovanju. Također, ovo ministarstvo je servis u boljoj komunikaciji povratnika s administracijom u RS-u - kazao je Duraković.

Po njegovim navodima, Osmanović i Softić su najavili da će i SDA podržati dijalog o izradi jedinstvene političke platforme povratnika u RS-u.

Na sastanak zakazan za 28. septembar u Srebrenici pozvani su predstavnici deset političkih stranaka, kako bi se otvorili procesi, najavio je Duraković.

- Ako ne bude konsenzusa, važno je da postoji dogovor o maksimalno dvije liste za NSRS, samo da fragmentacijom ne dođemo u situaciju da svi budu ispod cenzusa, a da DNS i SNSD biraju Bošnjake i Hrvate u Vijeće naroda RS i one koji će popuniti garantovanu kvotu zastupljenosti ovih naroda u Narodnoj skupštini - Durakovićeve su riječi.

Lider Pokreta Odgovor naglašava da se mogu razumjeti političke razlike između SDA i SDP-a, kao i drugih političkih stranaka, ali i da mora pstojati iskren odnos i odgovoran pritup opasnosti koju za BiH predstavlja politika SNSD-a, "koja uništava našu ekonomiju, prazni istočnu Bosnu i vodi nas u zagrljaj Rusiji“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.