RAZGOVOR

Potpredsjednik RS Ćamil Duraković za "Avaz": Zašto se toleriše mirnodopski genocid nad Bošnjacima Srebrenice?!

Ta ulica je simbolizirala Bošnjake, a sada je ta tabla konačno skinuta legalnim putem i svi šutimo na to, kazao je Duraković

Duraković: Odluka SO Srebrenica o promjeni naziva ulica u ovom gradu nije sporadičan događaj. Anadolija

Alen Bajramovic

15.4.2024

Odluka SO Srebrenica o promjeni naziva ulica u ovom gradu nije sporadičan događaj, već politike koja se provodi kontinuirano od 2016. godine, kada su Bošnjaci dopustili da vlast u ovoj općini preuzme većina koja negira genocid počinjen u ovom gradu, izjavio je za "Avaz" potpredsjednik RS Ćamil Duraković. On dodaje da takva politika ima podršku instiitucija u Banjoj Luci i predsjednika RS Milorada Dodika i da nije kreirana na lokalnom nivou.

Zadnji ekser u tabut

- Cilj je Bošnjake potisnuti iz lokalne vlasti, ali i iz života Srebrenice i to se pokazuje svim odlukama koje je inicirao načelnik Mladen Grujičić, koji je oko sebe okupio većinu na čelu s Momčilom Cvjetinovićem, predsjednikom SDS-a. Sve je vodilo ovome što će na kraju biti taj zadnji ekser u tabut, kako bi se Bošnjacima poručilo da je Srebrenica ekskluzivno srpski grad. 

Eklatantan primjer je ulica Reufa Selmanagića Crnog, sjećamo se da je i Ratko Mladić ulaskom u Srebrenicu tražio da se ona skine, a danas je tome dat legitimitet. Mi na to upozoravamo godinama, ali očito su svi gluhi i slijepi – kaže Duraković.

Dodaje da se revizijom prošlosti ratificira genocid.

- Ta ulica je simbolizirala Bošnjake, a sada je ta tabla konačno skinuta legalnim putem i svi šutimo na to. Uputili smo vapaj i međunarodnoj zajednici, jer je OHR ranije stavljao van snage odluke poput izgradnje crkve u Potočarima, ali danas se gradi crkva u Kradljivodi, bošnjačkom selu, a dozvolu je dao upravo taj Grujičić i ta većina i nema reakcije na to. Danas se donosi odluka o izmjeni naziva ulica, stavljaju se imena koja imaju direktno učešće u zločinima poput Gorana Zekića, doktora Desimira ... 

Politička borba

Poruka je da neko svjesno toleriše mirnodopski genocid kojim se Bošnjacima želi poručiti da je Srebrenica srpski grad. Jedino što možemo uraditi je da dođemo pameti, desetine hiljada nas je u FBiH i svijetu, te da shvatimo da politička borba u Srebrenici nije ko će biti načelnik, već je to borba onih koji ne žele Bošnjake tamo, negiraju genocid i veličaju ratne zločince i nas ovo šaka što želimo spasiti što se spasiti može. 

Da prva odluka te nove skupštinske većine bude stavljanje van snage ove šizofrene odluke koju je donio Mladen Grujičić danas – ističe Duraković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.