BIH

ANALIZA | Ko drži potpunu kontrolu nad "Elektroprivredom BiH": Strujno kolo SDA vrijedno 1,6 milijardi KM

Piše: S. MUHIĆ

4.9.2017

Državna kompanija „Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) samo ove godine na javne nabavke potrošit će nevjerovatnih skoro 1,6 milijardi maraka, što je oko polovine budžeta Federacije ili nešto manje od čak tri budžeta ekonomski najjačeg Kantona Sarajevo!  

Frapantni podaci

Stotine miliona bit će date za nabavke opreme u rudnicima, elektrodistribucijama, hidroelektranama, nabavku vozila dobro plaćenim direktorima... Otkriva se to sve iz Plana nabavki za 2017. godinu, koji je usvojen početkom ove godine.

Opravdana sumnja u netransparentno trošenje novca leži u činjenici da je u prvih šest mjeseci 2017. godine EPBiH ostvario gubitak od 22,8 miliona KM, zbog čega se najavljuje poskupljenje struje za 1,5 posto kako bi se preko leđa građana sanirala dubioza u poslovanju, dok istovremeno direktor Bajazit Jašarević (SDA) tvrdi kako ovo preduzeće “odlično posluje i ostvaruje poslovne planove”.

Tako, primjerice, u izvještaju o ostvarivanju elektroenergetskog bilansa za juli ove godine tvrdi da su hidroelektrane povećale proizvodnju za jedan posto, da su termoelektrane Tuzla i Kakanj svoju proizvodnju povećale za čak 5,3 posto u odnosu na plan i da je za četiri posto veća nego u istom periodu prošle godine. Jašarević navodi i to da je ukupna proizvodnja EPBiH u julu ove godine bila za 4,8 posto viša od planirane!? Šta se onda dešava?

Odgovore na pitanja kako se dobro radi, a posluje negativno, ko suvereno vlada „Elektroprivredom“ i troši 1,6 milijardi maraka samo na javne nabavke, ko daje poslove odabranim firmama, ko kontrolira zapošljavanja djelimično može dati analiza “strujnog kola”, odnosno višedecenijskog SDA-ovog vladanja bh. elektroenergetskim resursima i zapošljavanjem hiljada stranačkih aktivista u ovom sektoru.

Nakon što je za generalnog direktora postavljen Bajazit Jašarević iz Tuzle, stranačka hobotnica krake nad plijenom od 1,6 milijardi KM pustila je kroz imenovanje izvršnih direktora, pomoćnika i savjetnika, ali i pojedinih direktora nižih organizacionih jedinica.

Tako je „čelična ruka“ za raspolaganje stotinama miliona maraka oličena u Jašareviću i njegovim savjetnicima koje je on postavio, a to su: Admir Andelija, Nihad Kadić, Emir Aganović i Edib Bašić, svi iz SDA.

Pomoćnici su mu Senad Sarajlić i Senad Kadrić, također kadrovi SDA, dok je Jašarević za šeficu Službe za javne nabavke postavio Muneveru Avdić.

Kako pomoćnici i savjetnici dolaze iz kantonalnih organizacija SDA, tako su i zaduženi za kontrolu elektrodistribucija na područjima iz kojih dolaze.

Tako je snažna tuzlansko-banovićka frakcija kroz imenovanje Nevada Ikanovića za izvršnog direktora za proizvodnju ovladala kompletnim procesom proizvodnje, odnosno najvećim rudnicima te hidrocentralama i termoelektranama u okviru “Elektroprivrede BiH”.

Izet Džananović je direktor tuzlanske Termoelektrane, Ramiz Zahirović na čelu je Hidrocentrala na Neretvi, Osman Bleković je direktor Rudnika Kreka, Kasim Alajbegović Rudnika Kakanj, Nisvet Topalović Rudnika Zenica, a Salih Muftić Rudnika Gračanica.

Svi su, naravno, kadrovi SDA, a pod direktnom dirigentskom palicom Nevada Ikanovića, odnosno Bajazita Jašarevića. Oni će, kako stvari sada stoje s kadrovskim rješenjima, kontrolirati i milijarde maraka kapitalnih investicija koje su planirane u narednom periodu.

Kantonalna krila moćnika

Općepoznata je moć banovićkog lobija Mirsada Kukića i upravljanja tamošnjim rudnikom na čijem čelu je još od 2004. godine SDA-ov kadrovik Munever Čergić. Dodatno, nedavno je Jašarevićev savjetnik Anedelija prekomandovan u tuzlansku elektrodistribuciju.

Srednjobosansko krilo “Elektroprivrede BiH” pripada Salki Selmanu, neprikosnovenom vođi SDA u srednjoj Bosni i aktuelnom direktoru Razvojne banke Federacije BiH. Moć mu je data kroz imenovanje njemu bliske Mensure Zuka za izvršnog direktora za pravne poslove i ljudske resurse.

Sarajevski ogranak SDA svoj dio kolača uzeo je kroz imenovanje Eseda Džananovića, kojeg je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo optužilo zbog nelegalnog zapošljavanja. Kako saznajemo, Jašareviću i SDA još nije u interesu popunjavanje ove pozicije.

Podjela elektrodistribucija pred izbore

Vrlo zanimljiva je činjenica da će u narednih mjesec ili dva “Elektrodistribucija” Zenica biti podijeljena na dvije, jer će Travnik dobiti svoju elektrodistribuciju.

Na poziciju direktora trebao bi doći kadar potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović (SDA) iz Bugojna. Isto bi se moglo desiti i sa sarajevskom elektrodistribucijom, od koje će biti odvojeno Goražde, gdje će SDA, također, imenovati svoga čovjeka.

Strateški je cilj, saznajemo, pozicioniranje pred opće izbore naredne godine u BiH.


Nakon što je za generalnog direktora postavljen Bajazit Jašarević iz Tuzle, stranačka hobotnica krake nad plijenom od 1,6 milijardi KM pustila je kroz imenovanje izvršnih direktora, pomoćnika i savjetnika, te direktora nižih organizacionih jedinica (Grafika: S. Hasković)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.