Dolina heroja na Tjentištu: Počele pripreme za obnovu spomenika borcima sa Sutjeske

Dolina heroja na Tjentištu: Počele pripreme za obnovu spomenika borcima sa Sutjeske

U Dolini heroja na Tjentištu kod Foče počele su pripreme za početak sanacije monumentalnog spomenika borcima poginulim tokom Bitke na Sutjesci.

Rad akademskog kipara Miodraga Živkovića, otkriven 1971. godine, prvi put će biti obnovljen nakon 46 godina.

– Na samom početku morali smo da uklonimo slojeve mahovine i trave, koja je počela da raste na vrhu spomenika. Jedan dio su odradili fočanski vatrogasci, imaće posla još par dana, a nakon toga ćemo početi sa montažom skela. Ja sam svojevremeno najavio da će se spomenik sanirati metodom pjeskarenja, ali me kontaktirao autor spomenika Miodrag Živković, koji mi je pojasnio da se tom metodom ne može raditi, jer bi se njom narušila struktura betona pa bi vremenom, od leda i mraza, on ispucao. Zato smo u kontaktu sa američkom kompanijom, koja bi sanaciju trebala obaviti hemijskim sredstvima – kazao nam je direktor Nacionalnog parka Sutjeska, Dejan Pavlović.

  • Dejan Pavlović
    Dejan Pavlović (Dejan Pavlović)

Spomenik na Sutjesci centralni je dio kompleksa posvećenog antifašistima, u kojem je ove godine boravilo za 18 posto više turista u odnosu na prethodnu.

Sanacija je započeta uoči 75. godišnjice Bitke na Sutjesci, a u NP se nadaju da će antifašisti iz cijele BiH 2018. godine na Tjentištu biti zajedno, a ne odvojeno kao do sada.

– Meni to puno smeta. I od mene neka krene inicijativa da to bude jedinstveno, jer u NOB-u su svi bili zajedno, pa zašto da ne budu i poslije. Treba poštovati borce izginule na Tjentištu, a bilo ih je svih vjera i nacija iz tadašnje Jugoslavije – ističe Pavlović.  

  • Tjentište
    Tjentište

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH