BIH

Je li Omar Saeed Sheikh postao otmičar zbog "stradanja muslimana u Bosni"

Piše: E. D. A.

15.9.2017

Daniel Pearl (38), novinar američkog "Wall Street Journala", ubijen je 31. januara 2002. godine odrubljivanjem glave, nakon što je mjesec prije bio otet u pakistanskom gradu Karachiju, odakle je izvještavao o militantnim islamističkim skupinama. Nakon dugotrajne istrage, pakistanska policija uhapsila je njegove otmičare, na čijem je čelu bio 28-godišnji Ahmad Omar Saeed Shkeik, rođen u Velikoj Britaniji.  

Kako je došao

Faksimil Hećimovićevog teksta u “Danima” 1. marta 2002.

Ahmed Omar Saeed Sheik, Britanac pakistanskog porijekla, inače, visokoobrazovana osoba (diplomirao na London School of Economicsu), evidentiran je da se borio u ratu u BiH, a kasnije je otišao u Pakistan, gdje je postao jedan od saradnika vođe El-Kaide Osame bin Ladena. 

Brutalno ubistvo američkog novinara bilo je povod za još jednu analizu bh. novinara i publiciste, rahmetli Esada Hećimovića, koja je objavljena u martu 2002. godine u sedmičniku “Dani”.

Slučaj Pearlovog ubistva tada je, naime, ponovo obnovilo pitanje o ratnim i poratnim vezama islamskih humanitarnih organizacija u BiH s mudžahedinima te je novinar “Dana” 1. marta 2002. godine pisao:

- Omar Saeed Sheikh, ključni osumnjičeni u slučaju otmice i ubistva američkog novinara Daniela Pearla (Wall Street Journal), bio je veteran džihada u Bosni. "To je bila prekretnica u njegovom životu. Otad se posvetio islamskoj borbi", rekao je njegov otac policajcima u Karachiju. Saeed je ranije rekao da je bio "uznemiren stradanjem muslimana u Bosni i zbog toga je 1993. godine stigao u Hrvatsku s humanitarnom organizacijom Convoy of Mercy." Saeed, sin pakistanskog trgovca tekstilom, prekinuo je studije statistike na London School of Economicsu i postao mudžahedin zbog "saosjećanja sa stradanjem bosanskih muslimana".

Ubijeni američki novinar Daniel Pearl: Brutalno likvidiran u Pakistanu 31. januara 2002.

Ubica Ahmad Omar Saeed Shkeik, Britanac pakistanskog porijekla, borio se u ratu u BiH

Bez ovdašnje istrage

Nakon odlaska iz BiH 1994. godine, priključio se u Pakistanu jednoj grupi militanata koja je bila pod kontrolom pakistanske obavještajne službe ISI. Učestvovao je u otmici jedne grupe zapadnih turista, među kojima je bio i jedan Amerikanac u Kašmiru. Uhvaćen je od vlasti Indije i u zatvoru je bio sve do 1999. godine. Pušten je kada su njegove pristalice otele jedan indijski putnički avion. Krajem prošle godine američke vlasti su zatražile njegovo izručenje od Pakistana. Saeed je izjavio pred sudijom da je, koliko on zna, Pearl mrtav. Njegova izjava potvrđena je kasnije snimkom na kojoj je prikazano kako je američki novinar zaklan.

Je li Omar Saeed Sheikh postao kidnaper čiji su ciljevi od 1994. do 2002. ostali prvo "Amerikanci, a potom Britanci i Francuzi" zbog "stradanja muslimana u Bosni" ili zbog drugih utjecaja? Je li uopće bio u Bosni? Izvori nisu saglasni u toj tvrdnji, a lokalne istrage, naravno, nema. Dok jedni tvrde da je 1993. stigao samo do Hrvatske, gdje su mu mudžahedini rekli da, kad već ne može ući u Bosnu, ode u kampove za obuku u Afganistan, drugi izvori tvrde drugačije. I njegov otac i novinari koji su ranije razgovarali s njim tvrde da je Saeed postao mudžahedin upravo boreći se u Bosni. Njegov dnevnik nalazi se u posjedu indijskih vlasti. Nije bilo moguće pronaći britansku organizaciju Convoy of Mercy, s kojom je Saeed, navodno, stigao u BiH. Na telefonskom broju i adresi u Sarajevu, koje je objavila ova organizacija na svom web-siteu, sada je registrirana jedna lokalna humanitarna organizacija - objavio je Hećimović u “Danima” 1. marta 2002.


Neistražena prošlost

- Priča o brutalnom ubistvu američkog novinara ponovo je obnovila pitanje o ratnim i poratnim vezama islamskih humanitarnih organizacija u BiH s mudžahedinima. Sada bosanske muslimane progoni neistražena prošlost veza s onima koji se brane da su i sami postali militanti iz brige zbog bosanskog stradanja. Koristeći prednosti nove zakonske slobode u pristupu informacijama, izvodljivo je zaviriti u tu neistraženu prošlost, pretražiti stare sudske spise Kantonalnog suda u Zenici. Već za nekoliko sati pregledanja dokumenata nastalih od 1994. do 1998. godine, ukazale su se iz te prašnjave prošlosti desetine humanitaraca i misionara osuđenih za kidnapiranje, ubistva, razbojništva, terorizam... - potcrtava se u tekstu “Dana” otprije 15 godina. 

(Nastavak feljtona donosimo u ponedjeljak)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.