BIH

Ispovijest Lukavčanke Suada Krnjić nakon pokušaja spaljivanja: Samo želim posao

Krnjić: Svi pokušaji da se zaposli ostali neuspješni

Piše: M. MUHAMEDBEGOVIĆ

16.9.2017

Nakon dvodnevnog štrajka glađu, koji je okončala pokušajem spaljivanja pred institucijama vlasti Tuzlanskog kantona, Lukavčanka Suada Krnjić obratila se jučer našoj redakciji i u ispovijesti za „Dnevni avaz“ objasnila razloge tog očajničkog čina.

Kako kaže, na rub očaja dovela su je svakodnevna poniženja koja trpi već nekoliko godina.

Molila i kumila

Uprkos činjenici da je na birou već 33 godine, da je supruga 70-postotnog ratnog vojnog invalida, kao i da je bila pripadnica Armije Republike BiH, to nije bilo dovoljno da dođe do zaposlenja na poslovima čistačice. Kako pojašnjava, molila je i kumila, ali je posao uvijek dobivao neko drugi. I tako već godinama.

- Jednostavno, došlo mi. Uzela sam flašu razrjeđivača i počela se polijevati. Samo što sam počela to raditi, nisam se ni uspjela politi koliko sam htjela, policajac je to vidio. Skočio je na mene, oborio me, nije mi dao da to učinim. Sjećam se da sam plakala, jedva disala. Nakon toga došla je Hitna, odvezli su me, nisam ni znala gdje idem. Kasnije sam shvatila da je to Klinika za psihijatriju. Šta ću ja tu? Bilo to što je bilo. Nisam luda, samo želim posao – govori plačući Krnjić.

Brojne odbijenice

Kako kaže, od odbijenica koje je do sada dobila mogla se sagraditi kuća. Posljednje u nizu su one na konkursu u Srednjoj medicinskoj školi u Tuzli, Mješovitoj srednjoj elektro-mašinskoj školi u Lukavcu i Ministarstvu unutrašnjih poslova TK.

- Uložila sam žalbu u svaku školu, a aplicirala sam u pet škola u Lukavcu i Tuzli. Problem je što se boduje samo intervju. Na osnovu toga primaju u radni odnos. Oni primaju koga oni hoće. Nažalost, direktori su ti koji odlučuju, a ja svake godine prolazim kroz isto. Nas pripadnike Armije RBiH niko ne ferma. Sada mi je žao što sam bila u vojsci. Zbog čega smo se borili – pita razočarano Krnjić.

Direktorica škole: Sve po zakonu  

Prema riječima Munire Karahodžić, direktorica Srednje elektro-mašinske škole u Lukavcu, škole na čiji se konkurs, između ostalih, javila i Suada Krnjić sve konkursne procedure provele su u skladu sa zakonom.

- Školski odbor razmatrao je žalbu Suade Krnjić i utvrdio da je provođenje konkursa bilo u skladu s propisanim kriterijima. Sve ostalo ne bih komentarisala – kazala nam je Karahodžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.