BIH

BiH 2 godine ne plaća ratni dug "Gazpromu"!

"Gazprom": Rusi nestrpljivi, šta će biti s novim ugovorom

M. AŠČIĆ

23.9.2017

Nakon što je zvanična Moskva, putem predstavnika ruskog giganta „Gazprom“, zatražila prije nekoliko dana od bh. institucija da konačno počnu rješavati pitanje isplate ratnog duga za plin, koji iznosi 98 miliona dolara, na pomolu je nova trakavica na relaciji BiH – Rusija, koja bi mogla imati velike posljedice po snabdijevanje naše države ovim energentom, otkriva „Dnevni avaz“.

Veliki zaostatak

Kada je u pitanju ratni dug, BiH kasni već dvije godine s plaćanjem i redovnih faktura koje iznose pet dolara na potrošenih 1.000 kubika plina. Do sada je vraćeno skoro sedam miliona dolara, ali se, prema dokumentima koji su u posjedu „Avaza“, dug neredovno servisira i trenutno se plaćaju fakture iz 2015. To je veliki zaostatak za tekućim fakturama koje su Rusi poslali i što je redovna procedura. 

Dug po ovom osnovu sada iznosi 1,3 miliona dolara, a Federacija, koja jedina servisira dugovanja jer u RS to ne žele, nalazi se u ogromnim problemima, jer nema taj novac.

Ovo bi moglo imati velike posljedice za nastavak pregovora s „Gazpromom“ u vezi s ugovorom za nastavak isporuke plina za 2018. godinu, jer postojeći jednogodišnji istječe 31. decembra, a nepoznato je hoće li ga Rusi produžiti.

Faksimil koji potvrđuje koliki je bio ukupni ratni dug i koliko je plaćano po godinama

Nepoznat stav

Predstavnici „BH-Gasa“ i „Energoinvesta“ očekuju poziv za nastavak saradnje krajem oktobra, ali je nepoznanica kakav će biti stav predstavnika ruske kompanije. 

- Naravno da sve ovo može imati posljedice po Federaciju, jer šta ako se desi da Rusi kažu da ne plaćamo redovno ni ratni dug. Mogu nam reći da platimo 1,3 miliona dolara. Odakle nam te pare? Do sada su imali strpljenje, ali nakon isplate klirinškog duga, ne znamo šta će se dešavati – rečeno nam je iz „BH-Gasa“.

Glavni pregovarač s Rusima u velikim problemima

Pregovori s Rusima i njihov zahtjev da bude isplaćen ratni dug dolaze u trenutku kada je glavni pregovarač i nosilac ugovora, sarajevski „Energoinvest“, u velikim finansijskim problemima. Ova firma bori se da održi likvidnost, a bez novog kredita od Razvojne banke FBiH upitno je kako će se poslovanje razvijati.

Nedavno su im bili blokirani i računi, peti pet u posljednjih nekoliko mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.