BIH

Džombine tikve sa Cvilina privukle najviše pažnje

Džomba sa svojim tikvama koje su ove godine posebno dobro rodile

A. BAJRAMOVIĆ

30.9.2017

U Ustikolini je održana 13. manifestacija „Zdrava hrana iz Ustikoline“, a među proizvodima koji su privukli najviše pažnje, bile su tikve s gazdinstva Hasana Džombe sa Cvilina.



Malo zemlje

- Nisam sve vagao, ali moja procjena je da ova najveća ima oko 90 kilograma. Dobio sam sjeme iz Amerike, gdje rastu i do 300 kilograma, ali vjerovatno zbog promjene klime ovdje još ne mogu toliko - pojašnjava Džomba.

Dodaje da se poljoprivredom bavi od malih nogu.

- Danas ovo radim da bih mogao preživjeti, jer mi je penzija 320 KM. Obrađujem relativno malo zemlje, jer nemam mehanizaciju. Tome su najvećim dijelom krivi političari, koji su te donacije davali onima koji se ne bave poljoprivredom - dodaje Džomba.

Recepte za pravljenje kvalitetnih domaćih proizvoda Rasema Iković iz sela Filipovići pamti od svoje majke i nane. Ajvar, razna slatka i džemovi, sirup od vlastitog zasada nane na njenom su stolu, a sladokuscima preporučuje slatko od guljenih šljiva.

- To je išlo i za Italiju. Pripremam ga na poseban način. Imam 30 duluma zemlje, ali ne daju mi plastenik. Dala bih i svoje učešće, ali džaba. A od penzije ne mogu da ga kupim - kaže Iković.

Priprema zimnice

Slavojka Marić iz Ustikoline već nekoliko godina na manifestaciji prodaje mliječne i druge proizvode.

 - Nikad nisam radila u firmi. Sedmero nas je u porodici, imamo desetak duluma zemlje, ali koristimo i komšijinu. Najviše radim sireve, ali imam i džemove, sokove, pripremim sebi zimnicu, imamo svega - ističe Marić.

Očuvanje tradicije

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Ustikoline Sulejman Dreca ističe da se ovom manifestacijom čuva tradicija proizvodnje ovog kraja.

- Na prvoj su izloženi proizvodi doneseni direktno iz njive ili voćnjaka, bez ambalaže, etikete i bilo čega, a danas imamo brendove koji nastaju u Ustikolini - ističe Dreca. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.