BIH

Oprečni stavovi o zakonu o ograničenoj upotrebi duhana | Struka: Cilj je zaštititi zdravlje građana Ugostitelji: Zakon je neprovediv

Mirna protestna šetnja Sarajevom: Građani za zakon ( A. Kuburović)

Piše: A. ČENGIĆ

12.10.2017

Centralna javna rasprava o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje održana je jučer u Parlamentu Federacije BiH. Ministarstvo zdravstva FBiH nada se podršci Federalnog parlamenta, a ugostitelji, hotelijeri i pušači zahtijevaju izmjene i dopune zakona. 

Uvesti izmjene

Blizu 11.000 građana FBiH godišnje umire od bolesti koje se dovode u vezu s pušenjem, kazala je sekretar Federalnog ministarstva zdravlja Snježana Bondaruk. 

U FBiH puši 44 posto odraslih, a više od 50 posto ih je izloženo pasivnom pušenju. Cigarete konzumira 13 posto srednjoškolaca, a više od 60 posto ih je izjavilo da je svakodnevno izloženo pasivnom pušenju.

- Ove brojke sve nas trebaju zabrinuti. Očekujemo da zakon smanji ove trendove, a zatim da ih zaustavi. Iskustva zemalja koje su provele slične zakone i dobile zadovoljavajuće rezultate govore nam da smo na dobrom putu – istakao je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar te dodao da je cilj zaštititi javno zdravlje smanjujući atraktivnost i dostupnost duhanskih proizvoda, a ne zabraniti njihovu prodaju.

Raspravi su prisustvovali i predstavnici udruženja hotelijera, ugostitelja, tabako šopova... i svi oni složni su da je zakon suviše rigorozan i neprovediv te da je neophodno uvesti izmjene i dopune, jer, kako su kazali, ugroženi su im i poslovi i radna mjesta.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić istakao je da su oni za zakon koji omogućava opredjeljenje hoće li njihovi prostori biti za pušače ili nepušače.

Mirna šetnja

U znak podrške novom zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u FBiH, jučer je održana mirna protestna šetnja u Sarajevu. Grupa građana okupila se ispred Gradske tržnice i nastavila pješačiti prema zgradi Parlamenta FBiH, noseći transparente kojima su željeli ukazati na hitnost uvođenja zakona.


Mislite o radnim mjestima

- U Hrvatskoj, Austriji, Danskoj i drugim zemljama malim objektima data je mogućnost da se opredijele, da se na vidnim mjestima istakne da je prostor za pušače, a da struka propiše uvjete koje objekt mora zadovoljiti. Niko ne razmišlja o radnim mjestima - poručio je Hadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.