BIH

Banja Luka: Počela sjednica Komisije za provođenje referenduma o bh. pravosuđu

Fena

13.10.2017

U zgradi Narodne skupštine Republike Srpske počela je sjednica Komisije za provođenje referenduma o sudu i Tužilaštvu BiH. 

Iako su novinari imali namjeru da prate tu prvu sjednicu, iz Komisije su podvukli da neće biti izjava, niti su dozvolili snimanje kadrova.

Sjednica Komisije je zakazana samo dan nakon što su klubovi poslanika SDS – SRS RS, PDP i NDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) prozvali Komisiju da odgovori na pitanja kako teku pripreme za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji bi trebalo da bude održan 19. novembra, budući da je odluka o tom izjašnjavanju građana na snazi i dosad nije suspendovana.

Odluka o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, koja je 20. septembra objavljena u “Službenom glasniku RS”, stupila je na snagu 29. septembra i od tada teče rok za njegovo održavanje, jer Narodna skupština RS-a i pored najave entitetskog predsjednika Milorada Dodika tu odluku nije stavila van snage, odnosno obustavila njenu primjenu.

Za dan održavanja referenduma utvrđena je prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu te odluke, što znači da bi referendum u RS-u trebalo da bude održan u nedjelju, 19. novembra.

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a na sjednici 15. jula 2015. donijela je odluku o raspisivanju referenduma, ali ona sve do 20. septembra ove godine nije bila objavljena u "Službenom glasniku RS“, što je kritikovala opozicija uz tvrdnju da je Milorad Dodik manipulisao referendumom.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.