BIH

Reis Kavazović: Moramo biti svjesni da se život može razvijati jedino u miru i dobroti jednih prema drugim

A. Bajrić

A. Hadžić

14.10.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

U prisustvu nekoliko hiljada vjernika, te najviših predstavnika Islamske zajednice BiH, na čelu s reisu-l-ulemom IZ BiH, danas je u tuzlanskom naselju Miladije svečano otvorena novosagrađena džamija, prva u tom dijelu Tuzle.

Nakon obraćanja predsjednika Građevinskog odbora Enisa Šišića, imama džamije Seida ef. Mujagića, Hasana ef. Spahića, glavnog imama Tuzle Ahmeda ef. Huskanovića, predstavnika Grada Tuzle Zijada Lugavića, te muftije tuzlanskog Vahida ef. Fazlovića, vjernicima se, nakon selama i zahvalnosti onima koji su pomogli da se džamija u Miladijama napravi, izuzetno nadahnutim govorom obratio i reis Husein ef. Kavazović.

- Ima nekih u ovoj našoj Bosni koji ne razumiju nas Bošnjake. Govore kako mi plaćamo našim ženama da stave hidžab na glavu, a dobro znaju da mi nemamo toliko para da to radimo. Volio bih da su takvi danas ovdje prisutni pa da vide šta je to bosanski musliman, da vide ove naše majke, naše sestre. Da vide da su bosanski muslimani oni koji u svom srcu nose veliku ljubav za ljude bez obzira odakle oni dolazili. Zato mi je drago što danas, ovdje, kao Husein Kavazović, Božiji rob, mogu da posvjedočim kolika je dobrota našeg bosanskog čovjeka, kolika je spremnost naših vakifa kojima čestitam što su dali svoj veliki doprinos da jedna Božija kuća bude podignuta – kazao je reis Kavazović.

Ukazujući prisutnima na potrebu međumuslimanske, ali i sloge sa svim ljudima bez obzira kojoj vjeri da pripadaju, reis Kavazović je poručio da muslimani, gdje god bili, trebaju širiti mir i ljubav među ljudima.

- Uvijek je potrebno da budemo svjesni da se život jedino može razvijati u miru i dobroti, da budemo jedni na druge oslonjeni, da budemo jedni s drugima. Govorim ovo iz razloga što se nikad nije dogodilo da musliman i muslimanka u ovoj našoj Bosni, nisu pored sebe imali brata i sestru, sinove Ademove, ma ko oni bili. Ovdje, u ovom kraju Miladija gdje danas otvaramo džamiju žive i muslimani i nemuslimani. Moj vasijet vama ovdje, bosanskim muslimanima je da imate visoku svijest o našoj zemlji, da ste svjesni da nas je Bog naselio na ovom parčetu zemlje da nju dijelimo sa našom braćom kršćanima i Jevrejima koji su ovdje sa nama prisutni – kazao je reis, nakon čega je uslijedio gromoglasan aplauz.

Reis je upozorio da mi u Bosni, ne treba "da budemo bihuzur" zbog nedobronamjernih izjava i teških riječi o bosanskim muslimanima koji se nerijetko čuju.

- Navikli smo mi na teške riječi i nije to od jučer, navikli smo na teške riječi stoljećima. Neki nam kažu: "Jeste li umorni od toga", odgovaramo im da nismo jer mi smo muslimani i možemo da otrpimo, mi smo časni ljudi i svakome možemo u lice pogledati, nikome zlo nismo nanosili i nećemo nikome zla nanositi. Allah dž.š uvijek da da svačije laži budu otkrivene pa će tako biti otkrivene i njihove laži - dodao je Kavazović.

Čast da prvi otključa vrata džamije u Miladijama imao je vakif Ibrahim Bosankić, koji je uz Nuriju i Nizamu Avdić, prof. dr. Izudina Kapetanovića i Nermina Vrapca i najviši donator sredstava za gradnju ove džamije.

- Želim poručiti prvacima našega naroda, pozivajući se na hadis Muhameda a.s, da "Allah neće dati da nijedan narod bude suveren, slobodan, ukoliko taj narod ne bude vodio računa o najslabijim", da upravo na to, posebno, moraju obratiti pažnju jer ih na to poziva naša vjera. Naši prvaci, oni koji odlučuju o dnevnom našem životu ovdje u Bosni, moraju naučiti i moraju biti sa svojim narodom i moraju vidjeti koje su potrebe našega naroda - dodao je reis Kavazović.   

Enes Šišič: Predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju džamije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.