BIH

Na Jahorini i Vlašiću pripreme u punom jeku, evo koje novosti očekuju ljubitelje planina i skijanja

Piše: R. B.

16.10.2017

Do početka zimske sezone ostalo je manje od dva mjeseca, a pripremni radovi uveliko traju nanašim planinama. 

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić za Avaz.ba kaže da će prvi put od Zimskih olimpijskih igara, skijalište biti uređivano, te da planiraju realizaciju veoma velikih i zahtjevnih projekata.

Navodi da će biti rađeno uređenje i prosjecanje novih ski staza i veznih puteva po FIS standardima, izgradnja akumulacionog jezera koje će biti korišteno i u ljetnjoj sezoni za šetnju i boravak u prirodi, izgradnja vjetrosistema na vrhu planine, koji će se osim smanjivanja jačine vjetra na vrhu planine koristiti i kao orijentiri i putokazi za skijaše.

- Posljednja faza je izgradnja sistema za vještačko osnježavanje uz pomoć kojeg ćemo skijašku sezonu produžiti na 130 umjesto 60 dana koliko sada iznosi - pojašnjava Ljevnaić. 

Posjetioci Jahorine moći će uživati i u muzičkim događajima, a prvi takav biće održan na dan otvaranja zimske sezone, 14. decembra na Jahorini uz velike muzičke zvijezde. 

- Bogati program će svim ljubiteljima ponuditi različite zabavne trke i događaje poput probne trke za EYOF 2019, Exit festival u martu 2018. godine, kao i testiranje skija. Takođe, svi gosti u novogodišnjoj noći imaće priliku da se zabave uz spektakularni koncert Željka Joksimovića, koji će biti održan na platou ispred hotela Bistrica - dodaje Ljevnaić.

Na Jahorini će ove godine biti mnogo novih sadržaja za najmlađe, a izdvajaju otvaranje novog Ski vrtića.

Olimpijski centar Jahorina, dodaje direktor, u saradnji s JP "Putevi Srpske", radi na rješavanju problema prilaznih puteva i obilježavanja prilaznih punktova sa osvjetljenjem. Radi se i na pripremi više parking prostora na Jahorini.

U ovom ski centru svjesni su da je mnogo posla pred njima do početka sezone, ali kažu da će nakon realizacije planiranog Jahorinu vratiti na mapu uspješnih evropskih skijaških destinacija i da će se povratiti povjerenje i sigurnost u skijanje na Jahorini.

Zimska sezona na Vlašiću

- Prema svim projekcijama, otvaranje zimske turističke sezone u Srednjobosanskom kantonu (SBK) planirano je za period 22.-24.12. na Vlašiću - kaže za Avaz.ba Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK. 

I ove godine u sklopu otvaranja zimske turističke sezone realizirati će se i manifestacija "Šankanje" sa raznovrsnim zabavnim programom (večernja zabava uz poznate estradne izvođače), gastro manifestacije "Vlašička grahijada", zabavni program za djecu "Doček Djeda Maraza", uz pozorišnu predstavu te igre bez granica na snijegu. 

Zvanično otvaranje zimske sezone bit će održano na platou Babanovca uz dodjele priznanja zaslužnim za promociju i razvoj turizma. 

- Nije bilo većih ulaganja u samu infrastrukturu. Uglavnom se radi o ulaganjima u održavanje i funkcionalnost postojeće skijaške infrastrukture. Na planinskom centru Vlašić u toku je izgradnja velike parking garaže u sklopu planiranog fudbalskog terena koju provodi SRC Vlašić, a koja će značajno unaprijediti kvalitetu turističke ponude na planinskom centru na Vlašiću posebno kada je u pitanju unutarnje saobraćanje - pojašnjava Matošević.

Skijaški centar Brusnica" na planini Vranica uskoro započinje aktivnosti postavljanja sistema za umjetno osnježivanje staza za koje se nadaju da će biti uspješno realiziran do početka zimske sezone. 

Srednjobosanski kanton iz godine u godinu bilježi porast broja gostiju, sa posebnim akcentom na strane turiste. 

- Svakako možemo reći da je ova godina do sada najuspješnija, prvenstveno radi dovoljnih količina snijega i ogromne promocije tokom zimske turističke sezone. Na pojedinim planinama sezona je trajala do marta sa odlično popunjenim smještajnim kapacitetima. Broj posjeta svakako će biti uvjetovan dovoljnim količinama padavina i ukoliko budu na razini prošle zimske turističke sezone, očekujemo porast broja posjetitelja za najmanje 20 posto - dodaje Matošević. 

Kaže i da firme koje gospodare vertikalnim transportom i skijalištima na planinama imaju već dovoljno iskustva, tako da je ljudski faktor za uspješnu sezonu neupitan. 

- Hotelijeri već pripremaju ponudu za zimsku sezonu. U ovom momentu u najvećem dijelu radi se o paket aranžmanima za Novu godinu. Obzirom na činjenicu da je Vlašić jedna od najatraktivnijih novogodišnjih destinacija u Bosni i Hercegovini, započele su i aktivnosti rezervacija i u privatnim vikend objektima. Skijaški centri koji posjeduju sistem umjetnog zasnježenja staza (Vlašić i Rostovo) već imaju dovoljno iskustva pri realizaciji ovih aktivnosti i ukoliko budu povoljne temperature nije upitno umjetno osnježivanje staza na ova dva ski centra. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.