BIH

Đapo: Cestovno povezivanje Sarajeva i Goražda i izgradnja autoputa ka Beogradu istočnoj Bosni bi vratili život

Al. B.

17.10.2017

Ministrica okoliša i turizma FBiH, Edita Đapo, u Goraždu je dočekana sa zahvalnošću zvaničnika na podršci koju ovaj, raspodjelom javnih prihoda ugrožen kanton ima od ministarstva na čijem je čelu. Tokom susreta sa premijerom Emirom Okovićem i ministrima u Kantonalnoj vladi, predsjedavajućom Skupštine i federalnim poslanicima iz BPK, Đapo je najavila nastavak podrške projektima razvoja turizma, zaštite okoliša i poboljšanja energetske efikasnosti. 

- Željela sam čuti koji su naredni prioriteti ovog kantona i stavila sam se na raspolaganje, kako Vladi i premijeru, tako i građanima Goražda – kazala je Đapo, navodeći kako je Goražde svijetli primjer, kao grad koji je realizirao niz projekata utopljavanja škola, čiji se efekti već osjete u učionicama, ali i prilikom plaćanja računa za energente. 

Jedan od prioriteta je cestovno uvezivanje Goražda sa Sarajevom, te da ova trasa bude dio autoputa Sarajevo – Beograd.

– Uvijek naglašavam da je BiH, po pitanju higijene i standarda koje imamo u ugostiteljstvu, u rangu sa Amerikom, Japanom i Britanijom. Međutim, uvijek se nalazimo na dnu ljestvice, upravo zato što nam je infrastruktura loša. Zato ću uvijek podržati takve projekte i povezivanje Sarajeva sa istočnom Bosnom – istakla je Đapo.

Najave izrade projekta autoputa ka Beogradu BPK je dočekao sa spremnim dijelom dokumentacije za trasu koja bi Drinu povezala sa glavnim gradom BiH, pojašnjava premijer BPK Emir Oković.

– Kada se javila ta ideja, mi smo kandidovali sve što je potrebno prema Vladi FBiH i Vijeću ministara. Tražimo da se projektna dokumentacija koju smo mi uradili uklopi u cijelu priču – naglašava Oković.

Poslanik u Domu naroda PFBiH Sanel Mušović je naglasio da projekat izgradnje autoputa ne bi trebao da ovisi od snage pojedinih političkih ili interesnih lobija, jer bi koridor Sarajevo – Beograd, preko istočne Bosne, Goražda i Sandžaka, značio spas za ove dvije zapostavljene regije. Istočna Bosna je dio države koji se prazni, pa je ovaj projekat u interesu cjelovitosti države, ali i rađanja novog života u Podrinju – dodaje Mušović.

Ministrica Edita Đapo boravila je i u kompleksu Memorijalna šuma 8372 kod Posestre, te sadnjom jedne sadnice i sama učestvovala u projektu očuvanja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Nedaleko od mjesta formiranja 1. drinske udarne brigade ona je zasadila i prvu sadnicu na lokaciji budućeg kompleksa posvećenog poginulim civilima i braniocima Goražda.




Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.