PITALI SMO

Jedni ostaju u politici, drugi idu u privatni sektor: Šta će raditi bivši ministri Vlade FBiH

Novalić se iz premijerske fotelje preselio u Zastupnički dom, Milićević će se odmoriti, Đapo se vraća na fakultet, Jozić će tražiti „bijeli hljeb“

Džindić, Novalić i Čampara: Ko ne ide iz politike, a kome treba reset. Printscreen

A. Bajramović - M. Smajkić

14.5.2023

Nakon višemjesečnih blokada Vlada FBiH je imenovana, ali nakon što su se u ulicu Hamdije Čemerlića 2 uselili novi ministri, zanimalo nas je na koji način će oni dosadašnji nastaviti svoju karijeru.

Istina, neki su na posljednjim izborima osigurali opstanak u politici i izborili se za pozicije u skupštinama, jedan dio će u privatni biznis, neki će u obrazovanje, a ima i onih koji će u mirovinu.

Tri delegata

Bivši premijer Fadil Novalić se iz premijerske fotelje preselio u Zastupnički dom Parlamenta FBiH, gdje je u društvu s dosadašnjim ministrom prostornog uređenja Josipom Martićem. Bivša ministrica kulture i sporta Zora Dujmović je delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH, skupa s donedavnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH su bivši ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odnosno raseljenih osoba i izbjeglica Šemsudin Dedić i Edin Ramić.

Jelka Milićević, koja je obnašala dužnosti ministrice finansija i dopredsjednice Vlade FBiH, kaže da ostaje pri svojoj izjavi da je vrijeme za nove, mlađe ljude i nove ideje.

- Nas starije treba pustiti da se odmorimo, jer period od osam godina koji sam provela na ministarskoj poziciji je zaista bio dug - kazala nam je Milićević.

Hozić, Milićević i Dedić: Koji su njihovi planovi. Printscreen

- Odmorit ću se tokom ljeta, a od septembra nastaviti svoj angažman na fakultetu - kazala nam je bivša ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, koja je i prije preuzimanja ovog ministarstva radila kao profesorica na Fakultetu menadžmenta i javne uprave Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Traži naknadu

Bivši ministar pravde Mato Jozić kazao nam je da se vratio u svoju Posavinu te da je podnio zahtjev za korištenje „bijelog hljeba“, odnosno naknade na koju ima pravo po prestanku mandata.

- Moram se malo odmoriti. Ne planiran ništa drugo, osim da poslije svega budem živ – dodao je Jozić.

Bivši federalni ministar industrije i energetike Nermin Džindić također je na odmoru.

- Nekoliko mjeseci do godišnjih odmora svakako je odmor. Da se malo resetiram, a poslije toga idem u privatni sektor - kazao nam je Džindić.


Gdje će Drljača i Lasić

Bivši federalni ministri prometa i komunikacija, trgovine, odnosno rada i socijalne politike Denis Lasić, Zlatan Vujanović i Vesko Drljača nisu odgovarali na naše pozive. Ranije se spominjala mogućnost da će Lasić zadržati svoju poziciju, ali to se nije dogodilo pa je trenutno „na čekanju“ u vezi s budućim angažmanom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.