ODRŽALI PRESS KONFERENCIJU

Radnici "Zraka" najavili proteste, firma ide pod stečaj

Kominlija je naveo da je resorni ministar Nermin Džindić preglasan od strane premijera Federacije BiH Fadila Novalića i ministrice finansija FBiH Jelke Miličević

Kominlija: Mi pokušavamo da to iznesemo u javnost, ali nas sabotiraju. Screenshot

E. Ć.

5.9.2022

Sindikalci firme "Zrak" organizovali su press konferenciju sa željom da bolje upoznaju javnost sa informacijama do kojih su došli. Tako je predsjednik Sindikata sarajevske firme Emir Kominlija kazao kako je na posljednjoj sjednici Vlade FbiH donesena odluka da "Zrak" ide pod stečaj.

Kominlija je naveo da je resorni ministar Nermin Džindić preglasan od strane premijera Federacije BiH Fadila Novalića i ministrice finansija FBiH Jelke Miličević.

On je dodao da je sada svima jasno zbog čega se firma pokušava gurnuti pod stečaj, jer su očigledne malverzacije i sumnjive radnje.

- Mi pokušavamo da to iznesemo u javnost, ali nas sabotiraju. U petak smo dobili kupoprodajni ugovor o nekretninama o jednom dijelu zemljišta gdje se prodaje potpuno drugo zemljište. Drugo, naglašena je cijena od tri miliona KM, a onda piše da će se kasnije utvrditi za koliko će biti prodato zemljište - izjavio je Kominlija.

Inače, firma "Zrak" je u konsolidaciji, a po zakonu firma koja je u ovom procesu ne može ići pod stečaj. Također, radnicima ove firme se duguje šest plata, podsjeća N1.

Sindikalci su podsjetili kako su se odricali oko 30 posto plata da bi spasili firmu koju čine 95 posto mladih, a istakli su i ironiju da se u vrijeme predizborne kampanje, kada se pozivaju svi na mlade, ovo događa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.