BIH

Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e: Bariša Čolak privremeni predsjedavajući

Sa sjednice u Sarajevu ( S. Saletović/Avaz.ba)

S. DEGIRMENDŽIĆ

18.10.2017

12.20 Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e BiH jednoglasno je na današnjoj sjednici izabrala Barišu Čolaka za privremenog predsjedavajućeg ove komisije, potvrdio je Čolak novinarima u Sarajevu, nakon upravo okončane sjednice. On je imenovan na period od 60 dana. 

- Na dnevnom redu  bila je samo jedna tačka dnevnog reda, a to je izbor privremenog predsjedavajućeg Komisije, iz prostog razloga jer znate da je ona ostala bez predsjedavajućeg, jer je Predstavnički dom razriješio dužnosti gospodina Nikolu Špirića, koji je bio predsjedavajući. I, ono što vam mogu reći je da smo jednoglasno, sukladno našem Poslovniku o radu, imenovali privremenog predsjedavajućeg na rok od 60 dana. Vjerujem da ćemo u roku od 60 dana riješiti i pitanje predsjedavajućeg, jer znate da predsjedavajući ove komisije treba biti iz reda opozicije, a ne vlasti - kazao je Čolak, dodajući da će o svemu biti obaviještena i oba doma PSBiH.  

Fahrudin Radončić (SBB), član Komisije i delegat u Domu naroda odgovarajući na novinarsko pitanje je li OSA trenutno pod parlamentarnim nadzorom, kazao je da je zadovoljan današnjom sjednicom, ali ne i nadzorom nad OSA-om.  

- Moram izraziti lično zadovoljstvo da smo kao komisija donijeli jednoglasnu odluku da gospodin Čolak privremeno predsjedava, dok u skladu sa Zakonom o OSA-i članak 6. ne dođe ličnost iz opozicije. Mislim da, dok se to ne dogodi, mi moramo da radimo u punom kapacitetu, da pomognemo obavještajnoj službi, gdje postoji jak personalni sukob u menadžmentu i gdje mi kao komisija te stvari treba na jedan legalistički način da razjasnimo. Ja osobno nisam zadovoljan nadzorom ove komisije, a ona nije jedina zadužena, tu treba biti i predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kako sve to funkcioniše u odnosu OSA-Komisija, ali ja sam uvjeren da ćemo mi raditi u skladu sa zakonom i da će obavještajna služba, odnosno građani, imati garancije da postoji civilni nadzor nad OSA-om - kazao je Radončić.

Darko Babalj, član Komisije i delegat u Domu naroda PSBiH kazao je da su on i privremeni predsjedavajući Komisije Bariša Čolak, "sebi u zadatak dali“ da razgovaraju sa Sredojem Novićem, da povuče ostavku na članstvo u Komisiji, te da bude predsjedavajući ovog tijela. 

Podsjećamo, Nović je podnio ostavku na članstvo u Komisiji, ali je Dom naroda još nije razmatrao.    

- U principu trebamo tražiti rješenja, ne trebamo se držati dnevne politike. Ako Nović bude ostao dosljedan i pri ostavci, onda ćemo Đorđe Krčmar i ja ostati dosljednji da predsjedavajući Komisije ne može biti ni iz jednog naroda, osim iz srpskog - kazao je Babalj. 

Safet Softić, član Komisije i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda kazao je da sad Komisija može nastaviti s radom.

- I da nastavi nadzor nad OSA-om. koji je i prilikom ovih zadnjih događanja tumačili "nekom novom vrstom afere" Komisija je propustila da o tome raspravlja i da možda odgovori na to pitanje zbog ovog upražnjenog mjesta predsjedavajućeg - kazao je Softić, izražavajući nadu da će Komsiija uskoro dobiti i stalnog predsjedavajućeg.

11.17 Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) počela je zasjedanje u Sarajevu.

Komisijom predsjedava prvi zamjenik predsjedavajućeg ove komsije, Bariša Čolak.

Dnevni red nije zvanično saopćen jer su ova zasjedanja zatvorena za javnost.

Pretpostavlja se da će na sjednici biti govora o imenovanju predsjedavajućeg ovog tijela nakon što je Predstavnički dom PSBiH u mjesecu julu sa te poziciji smjenio tadašnjeg predsjedavajućeg Nikolu Špirića (SNSD).

Ovo je prva sjednica Komsije nakon te smjene i rad ovog tijela bio je u svojevrsnoj blokadi.

U međuvremenu, glasovima SDA i SDS-a u Predsatavničkom domu u Komisiju je imenovan Borislav Bojić (SDS).

Međutim, on ne može biti na čelu ove Komsije jer je dio vladajuće koalicije, a zakon jasno propisuje da na čelu Komisije mora biti neko iz jedne od opozicionih stranaka.

Inače, nakon što je ostavku u Komisiji dao Sredoje Nović (SNSD) sada Komsija broji 11 članova, iako je propisano da bude 12.

Jedan je nedostujući član koji bi trebao biti izabran iz Doma naroda Parlamenta BiH.

No, već sada je u Komisiji narušen balans kad je u pitanju odnos stranaka iz FBiH i RS.



Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.