BIH

Vijeće Evrope: Ključno je pitanje zašto građani Mostara dozvoljavaju svojim političarima da se ovako ponašaju

Avaz.ba

20.10.2017

U Vijeću za lokalne vlasti u okviru Kongresa Vijeća Evrope danas je održan okrugli sto u situaciji u Mostaru i tom prilikom je istaknuto kako rješenje pitanja Mostara ne bi trebalo povezivati sa rješavanjem nacionalnog pitanja u BiH, prenosi BHRT.

Na skupu je izdat i niz preporuka za rješavanje problema sa izbornim procesom i izmjenama izbornog zakonodavstva, a nakon što su predstavnici Vijeća Evrope boravili u Mostaru tokom izbora i u maju ove godine.

 

Glasačko pitanje

Okruglom stolu je, između ostalih, prisustvovao i član Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Stjuart Dikinson (Stewart Dickinson) iz Velike Britanije, koji je bio i izvjestilac za ovu instituciju o održanim lokalnim izborima. 

- Kako je moguće da 100.000 građana jednog grada koji se nalazi u državi članici Vijeća Evrope, toliko dugo nema elementarno glasačko pravo - pitao je, između ostalog, Dikinson tokom diskusije.

On je ponovio stavove koji su izneseni u izvještaju misije ove organizacije prema kojima pitanje rješavanja Mostara ne treba biti vezano za ukupno rješavanje nacionalnog pitanja u BiH ili ustavne promjene, te ponovio da iz razgovora sa predstavnicima aktuelne vlasti u ovom gradu stiče dojam da nema prevelike političke volje za rješavanjem ove situacije.

On je, između ostalog, pozvao Vijeće Evrope da razmotri šta može uraditi.

Ključno pitanje

- Ključno je pitanje zašto građani Mostara dozvoljavaju svojim političarima da se ovako ponašaju - rekao je Dikinson.

Okruglom stolu u Strazburu su prisustvovali i predstavnik univerziteta Cambridge Aleks Džefri (Alex Jeffrey), izvršni direktor Omladinskog centra Abrašević iz Mostara Vladimir Ćorić, predstavnica Centra za lokalnu demokratiju Dženana Dedić, te projekt menadžer Nansen dijalog centra iz Mostara, Vernes Voloder.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.