BIH

Goran Salihović pravosnažno smijenjen s pozicije glavnog tužioca Tužilaštva BiH

M. Aš.

23.10.2017

Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) potvrdila je odluku prvostepene komisije u disciplinskom predmetu koji se vodio protiv osramoćenog Gorana Salihovića i pravosnažno ga smijenila s mjesta glavnog državnog tužioca.  

Ovo je danas saopćeno iz VSTV BiH .

Salihovićeva žalba odbačena je tako kao neosnovana te on ostaje na mjestu tužioca, što je bila odluka i Prvostepene komisije od 21.jula ove godine. Prije toga Salihović je suspendovan u septembru prošle godine.

Drugostepena komisija potvrdila je odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tuženog za disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 23. Zakona o VSTV-u BiH: "Bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva" i člana 57. tačka 19. Zakona o VSTV-u BiH: "namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća".

Tuženom je za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredbi člana 58. stav 1. tačka e) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izričena disciplinska mjera: Premještanje s mjesta glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Protiv odluke Drugostepene komisije VSTV-a BiH može se uložiti žalba Vijeću kao cjelini u roku od 8 dana od dana prijema odluke. Odluka Drugostepene disciplinske komisije može se pobijati samo zbog izrečene disciplinske mjere, u skladu sa članom 103. stav 2. Poslovnika VSTV-a BiH.

Ovim su otklonjene sve prepreke da se uskoro nađe na optuženičkoj klupi.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.