BIH

Sužanj o otkazivanju intervjua sa Izetbegović: Ovo je najveće srozavanje profesionalnog digniteta od postojanja BHT-a

N1

28.10.2017

Amir Sužanj, urednik Radija Bosne i Hercegovine, gostovao je u Novom danu na N! televiziji gdje je komentirao povlačenje najavljenog intervjua s direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i suprugom predsjednika SDA Sebijom Izetbegović s BHT-a.

Ne stišavaju se reakcije nakon odluke Radio-televizije BiH da povuče najavljeni intervju, a analitičari ističu kako je ovo očit primjer političkog ugnjetavanja medija i napada na novinarske slobode. Iz Udruženja BH novinari traže očitovanje BHRT-a.

- Ovo je najveće srozavanje profesionalnog digniteta od postojanja BHT-a i to pokazuju i reakcije javnosti. Ko je i na čiji nalog i zašto i pod kakvim okolnostima donio odluku da se ne emituje, ne znamo ni mi uposleni u programu. Ni mi ljudi iz programa nemamo više informacija od onoga što smo čuli iz medija. Prema tome, s obzirom da je riječ o dignitetu naše kuće, i mi uposleni očekujemo iste odgovore kao i javnost -  istakao je Sužanj.

Na pitanje koga smatra odgovornim je rekao: 

- U opisu posla generalnog direktora stoji da ne mora da zna šta treba da bude u programu, ali se očitovati o ovome mora. Njemu stoje na raspolaganju dvije mogućnosti - ili da rasvijetli ovaj slučaj, jer smatram da ne postoji razlog da se nešto skriva - ipak mi nismo još Sjeverna Koreja, a ako to ne uradi, onda mu preostaje da zajedno sa svojim timom podnese ostavku jer s kakvim bi kredibilitetom izašao pred javnost da treba plaćati pretplatu. Kakva bi tek to smijurija bila - kazao je Sužanj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.