BIH

Na današnji dan dogovoren Dejtonski sporazum

E. Ma.

1.11.2017

Dejtonski mirovni sporazum je pravni akt dogovoren u SAD, a potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine. Ovaj sporazum je potpisan da bi se okončao rat u BiH koji je trajao od 1992. - 1995. Također, ovaj ugovor je regulirao upravno i ustavno uređenje BiH.

Potpisali su ga tadašnji predsjednik RBiH Alija Izetbegović, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, hrvatski Franjo Tuđman, te američki posrednik Ričard Holbruk (Richard Hoolbrook) i Vesli Klark (Wesley Clark).

Dejtonski osnovni princip je podjela BiH na dva dijela: FBiH i RS. Također, ovim ugovorom je definiran povratak izbjeglica na svoja prijeratna ognjišta (što još uvijek nije ispunjeno), te je osigurana potpuna ravnopravnost svih naroda na teritoriji BiH. Ovaj sporazum jeste okončao rat, ali na njemu treba raditi da bi se postiglo bolje društveno uređenje.

Podsjetimo, sinoć su pripadnici Uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za organizirani i teški kriminalitet, na Palama uhapsili Željka Kuntoša, nakon što su pretresli njegov stambeni objekat i pronašli originalnu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

Inače, Kuntoš je nekadašnji član osiguranja i bliski saradnik Dragana Kalinića, bivšeg predsjednika Narodne skupštine RS. Kalinić je danas savjetnik predsjednika ovog entiteta, Milorada Dodika, dok je uhapšeni Kuntoš saradnik Kalinića i pripadnik MUP-a RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.