BIH

Kantoni nepripremljeni za usklađivanje zakona sa stečevinom EU

Održan pres nakon sastanka ( M. Kadrić/ Avaz.ba)

Piše: M.R.S.

14.11.2017

Kantonalne skupštine nemaju kapacitete i nisu pripremljene za usklađivanje naših zakona sa stečevinom EU, a to moramo početi raditi onog momenta kada BiH dobije kandidatski status.  

Kazao je ovo danas za „Avaz“ Joso Marković, predsjedavajući Skupštine Posavskog kantona, nakon sastanka rukovodstava Doma naroda Parlamenta FBiH, kantonalnih skupština i predstavnika Projekta „Twinning Light“.

Marković je istakao da je riječ o oko 600 zakona koje bi federalni i kantonalni nivoi vlasti trebali da usklađuju sa evropskim zakonima.

Na sastanku je predstavljen izvještaj o procjeni kapaciteta kantonalnih skupština iz kojeg se, rekao je Marković na pres konferenciji, zaključuje da iz Delegacije EU u BiH više žele da se BiH pridruži EU nego mi sami.

Jan Snaidauf (Šnajdauf), šef političkog i ekonomskog odjela Delegacije EU u BiH, kazao je da parlamenti u BiH igraju važnu ulogu u procesu evropskih integracija, te da nikada nije rano za pripreme i da je ovaj projekt tu da pomogne u jačanju kapacita. Nakon sastanka je naglašena i potreba bolje saradnje između Parlamenta FbiH i kanotna i kantona međusobno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.