BIH

Janez Kopač upozorio premijerku Cvijanović: U decembru slijede dodatne sankcije Bosni i Hercegovini!

Cvijanović: Prekršila dogovor | Kopač: Upozorio RS

Piše: B. TURKOVIĆ

16.11.2017

Zbog opstrukcija u vezi s usvajanjem državnog zakona o regulatoru električne energije i plina, direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač nedavno je premijerki Republike Srpske Željki Cvijanović poslao pismo upozorenja.  

On u tom pismu bez uvijanja najavljuje nove sankcije BiH, otkriva „Dnevni avaz“.

Državni zakon

U pismu, koje je u posjedu našeg lista, Kopač podsjeća da su odlukom Ministarskog vijeća EZ u oktobru 2015. našoj državi uvedene sankcije zbog nepoštovanja pravila EU u oblasti prirodnog plina. Dalje navodi da je Sekretarijat ponudio i svoju podršku i kapacitete da se ovaj problem otkloni.

- Zaključno s prvim kvartalom 2017. održano je 11 ministarskih sastanaka i došlo se do usaglašene varijante teksta zakona o regulatoru električne energije i plina, prijenosu i tržištu električne energije u BiH - podsjeća Kopač.

On u pismu navodi i da je na ministarskoj konferenciji EZ u Sarajevu 13. oktobra 2016. potpisan sporazum o otklanjanju ozbiljnog prekršaja Ugovora o EZ u plinskom sektoru, na osnovu kojeg je EZ suspendirala sankcije BiH do 31. marta 2017.

Sporazumom su se državni i entitetski ministri za energetiku obavezali da će zakon usvojiti najdalje do 31. marta 2017., a potom se usvojeni harmonizirani entitetski zakoni za plin.

Kako RS nije ispunila preuzete obaveze, Kopač navodi da su 1. aprila 2017. sankcije EZ automatski aktivirane i da su sada ponovo na snazi.

U međuvremenu je finalizirani prednacrt zakona Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH 3. maja 2017. godine poslalo u javnu raspravu, a nakon toga od entiteta zatražilo mišljenje o zakonu. 

Bez dgovora

- Primjedbe koje je uputila Republika Srpska Državno ministarstvo je, uz konsultacije sa Sekretarijatom EZ, u potpunosti prihvatilo i ugradilo u tekst zakona koji Vam je ponovo dostavljen 22. juna 2017. Informirani smo da do sada nije dostavljen nikakav odgovor iako su, ponovo napominjem, prihvaćene sve primjedbe RS - podsjeća Kopač premijerku Cvijanaović.

Napominje da je u međuvremenu RS krenula u proceduru usvajanja svog zakona o plinu, iako je Sporazumom dogovoreno da će se to desiti tek nakon usvajanja državnog zakona.

- Zbog ove kompletne situacije, nažalost, Sekretarijat EZ će na narednom ministarskom sastanku Energetske zajednice u decembru ove godine biti prisiljen da poduzme dodatne mjere i već je predložio novi oblik sankcija BiH - navodi Kopač u pismu premijerki RS.

S problemom upoznati evropski zvaničnici

Kopač navodi da su s problemom detaljno upoznati i Evropska komisija, potpredsjednik Maroš Ševčovič i komesar za energetiku Miguel Arijas Kanete (Arias Canete).

- Molim Vas da svojim autoritetom pomognete da se otkloni zastoj nastao u ovom procesu i da Vlada RS podrži nacrt zakona - piše Kopač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.