BIH

Potvrđena prvostepena presuda: Za 13 osuđenih skoro 100 godina zatvora

Piše: Avaz.ba

28.11.2017

Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine skoro u potpunosti je potvrdilo prvostepenu presudu u predmetu "Lutka", kojom je za 13 osuđenih izrečeno blizu 100 godina zatvora, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, prvostepenom presudom iz septembra 2016, Bojan Cvijan je osuđen na 20 godina, Marko Krajišnik na 18, Anes Kurbegović na 15, dok su Muhamed Ramić, Vladan Parađina i Dragan Obućina dobili po osam godina zatvora. 

Izrečene kazne

Ljubiša Lalović i Azim Kajević su osuđeni na po pet godina i 10 mjeseci, Dejan Vukosavljević na četiri godine, Nermin Tahirović i Elvis Zlatić na po tri godine, Elvira Kajević na dvije, a Mladen Mičić na godinu zatvora.

Za ukupno 13 optuženih izrečene su kazne zatvora u trajanju od oko 100 godina, a presudom su obuhvaćena neka od najtežih krivičnih djela počinjenih u BiH u protekloj deceniji, koja su ozbiljno ugrozila sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini. 

Organizirani kriminal

Proglašeni su krivima za organizirani kriminal i više teških djela, između ostalog, ubistva Borisa Govedarice, Vlatka Mačara, Radeta Magazina i Milana Vlaškića, te Zorana Goluba Čarlame, pokušaj i dogovor za ubistvo Đorđa Ždrale, te nekoliko pljački transporta novca.

- Tužilaštvo BiH zadovoljno je presudom i zajedno sa partnerskim institucijama nastavlja aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala - naveli su iz Tužilaštva.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.