BIH

Analiza dosadašnjeg toka procesa: Potvrđena agresija Hrvatske, Tuđman dio udruženog zločinačkog poduhvata

S. N.

29.11.2017

Žalbeno vijeće Haškoga tribunala, kojim predsjedava Karmel Ađijus (Carmel Agius), ujedno i predsjednik Tribunala, danas je potvrdilo agresiju Hrvatske i međunarodni oružani sukob. 

Haškli sud je donio presudu da je rukovodstvo Hrvatske sa Franjom Tuđmanom  na čelu, kao i šestoricom optuženih čelnika tzv. Herceg-Bosne, bili dio udruženog zločinačkog poduhvata.

- Cilj udruženog zločinačkog poduhvata imao je za cilj dominaciju Hrvata u tzv. Herceg-Bosni kroz etničko čišćenje muslimanskog stanovništva. Žalbeno vijeće je konstatiralo da su hiljade osoba bile žrtve zločina počinjenih od strane HVO-a. Vijeće je zaključilo da su sva šestorica bili sudionici u udruženom zločinačkom poduhvatu - citirao je optužnicu sudac Karmel Ađijus.

Također, presuđeno je da Stari most u Mostaru nije bio legitimna vojna meta, te da ga je srušio HVO. Konačnom presudom potvrđene su ključne tačke prvostepene presude.

Kada je u pitanju Slobodan Praljak, to što god je popio, nema nikakvog dejstva u pravnom smislu. Presuda ICTY i u njegovom slučaju je konačna.

U prijevodu to znači i da su se svi optuženi mogli ubili onog momenta kada je počelo izricanje presude, ona se smatra pravomoćnom.

Podsjećamo, Praljak je osuđen na 20 godina, a izdržao je dvije trećine kazne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.