BIH

Zločinac Slobodan Praljak ostavio još jedno pismo

Avaz.ba

2.12.2017

Slobodan Praljak ostavio je, osim pisma porodici, i pismo svojoj advokatici Niki Pinter. Pismo je nađeno prilikom pregleda Praljkove ćelije.

Dan nakon samoubistva nazvala ju je holandska istražna sutkinja koja provodi istragu o samoubistvu Slobodana Praljka i rekla advokatici da je pri pregledu Praljkove ćelije nađeno i pismo za nju. 

Odnos advokat - klijent

- U njegovoj smo sobi, među ostalim stvarima, našli i kuvertu na kojoj piše - Nika. To je pismo za vas - prepričala Nika Pinter za "Jutarnji list" je razgovor sa sutkinjom.

Nika Pinter zastupala je Praljka od trenutka njegove predaje Haškom sudu i kroz cijeli taj niz godina klasičan se odnos advokat - klijent izgubio, postali su kućni prijatelji. 

Prije odlaska na izricanje presude rekao joj je: 

- Budi i dalje čvrsta i govori kako i govoriš. Uputi ih na Arhimedov zakon'. Sadržaj pisma koji je ostavio još ni njegovoj advokatici nije poznat, riječ je o dokumentu koji je trenutno predmet istrage o samoubistvu, ali će ga Nika Pinter dobiti po završetku istrage.

Njegova advokatica kaže kako je bio čovjek koji ne ostavlja stvari nedovršene pa je očito sve pomno isplanirao i o svom samoubistvu. 

- Pismo o svom ispraćaju, posljednju želju, Praljak je napisao nakon prvostepene presude - kaže Nika Pinter o pismu u kojem Praljak izražava želju za ispraćajem u krugu porodice i navodi da želi da mu pepeo bude prosut na Mirogoju. 

Nije krio pismo

Stari smo, godine idu. Stvari trebaju sjesti na svoje mjesto - rekao je Praljak komentirajući advokatici svoju posljednju želju napisanu prije nekoliko godina.

Pinter kaže da su za to pismo znali mnogi jer nije krio da ga je napisao i da je tražio da se ono otvori nakon njegove smrti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.