BIH

Hažiabdić: Hitni pregovori s Vladom ili idemo u proteste!

Hadžiabdić: Ne znam čemu otpor Vlade

Piše: K. KEŠMER

13.12.2017

Svi policijski sindikati u stalnom su kontaktu, protesti su u pripremi, nije isključeno da će biti održani na dva mjesta u različito vrijeme – ispred zgrade Vlade i Parlamenta FBiH. Dolazi nas između 1.500 i 2.000.  

Kazao je to u razgovoru za „Dnevni avaz“ Mirza Hadžiabdić, član UO Unije samostalnih sindikata policije FBiH i predsjednik UO Sindikata policije Kantona Sarajevo.

Želimo razgovarati

Kako kaže, još nema nikakvih pomaka u pregovorima s Vladom o novom zakonu o PIO, kojim policijski službenici nisu zadovoljni, jer ne garantira da će njihovo penzionisanje biti regulirano posebnim zakonom.

- Danas (jučer, op. a.) na adresu Vlade uputili smo zahtjev za hitni nastavak pregovora. Čekamo poziv. Mi ne želimo da dođe do protesta i zato želimo razgovarati. Nije nam u cilju da idemo u generalni štrajk, jer razmišljamo o sigurnosti i građana i svega drugog - navodi Hadžiabdić.

Kako ističe, od Vlade su tražili da u novom zakonu posebno bude definiran način penzionisanja policajaca.

- Hoće li to uraditi kroz poseban koeficijent ili da se on uzme iz pet najpovoljnijih godina, nama nije važno. Vlada je rekla da se to uradi kroz tih pet najpovoljnijih godina, i to kroz Zakon o policijskim službenicima. I na to smo pristali, ali smo tražili da se u ovom zakonu doda rečenica da će se napraviti novi zakon o policijskim službenicima u kojem će se to definirati. I ta im je rečenica sporna - navodi Hadžiabdić.

Na pitanje zbog čega je Vladi i resornom ministarstvu unutrašnjih poslova baš ta rečenica sporna, on kaže:

Sveta knjiga

- Odgovor je da oni ne smiju ništa mijenjati u novom zakonu o PIO. Stotine amandmana predlažu se na zakone i usvajaju, mijenjaju. Pa nije ovaj sveta knjiga! Drugo je obrazloženje da će onda i druge kategorije tražiti nešto slično. Međutim, mi smo se konsultirali s pravnicima. U cijeloj regiji su policajci i vojska tretirani kao posebna kategorija, jer obavljaju specifičan posao, to je garant sigurnosti države.

Hadžiabdić na kraju ističe da su policajci pristali čak i na smanjene penzija od 12 posto, ali da samo žele da im to bude i garantirano kroz zakon.

- Dakle, sve je tehnička stvar. Ne razumijem čemu toliki otpor Vlade - kaže Hadžiabdić.

Ne stoje izjave pojedinih funkcionera Vlade 

- Potrebno je istaći da ne stoje izjave pojedinih funkcionera Vlade i onih koji savjetuju Vladu da je sada penzija policijskih službenika 90 ili 100 posto plaće. Iz zvaničnih podataka PIO vidi se da je sadašnja penzija od 75 do 80 posto plaće - navodi Hadžiabdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.