BIH

Nakon prekršajnih naloga iz policije: Sud oslobodio 22 žene iz Kruščice

Hurem: Samo branimo našu vodu

Piše: D. P.

14.12.2017

Općinski sud u Travniku oslobodio je 22 žene iz viteškog naselja Kruščica koje je policija teretila za oglušivanje na naredbe policijskih službenika za deblokadu puta i prolazak radnih mašina firme „Higacon“, koncesionara za gradnju mini hidroelektrane u vodozaštitnoj zoni Ilidža.  

Kako se navodi u presudi, Sud je ocijenio da nema dovoljno dokaza da se na nesumnjiv način utvrdi pojedinačna odgovornost svakog od prijavljenih te obustavio prekršajni postupak.

Ovakva presuda velika je pobjeda žena Kruščice, koje su policiju sve vrijeme optuživale za brutalno postupanje prilikom akcije. Kako je kazala jedna od njih, Hata Hurem, oslobađajuća presuda dodatni je motiv da ustraju u zaštiti svog, kako ga nazivaju, izvora života.

- Nismo krive, samo branimo našu vodu, pravo na život i na zdravlje. Nadali smo se da ćemo biti oslobođene, strepile smo, policija nas je tukla i učinila sve da nas kazni, sve je bilo stresno, ali odbranili smo se. Ovo je veliki motiv da nastavimo biti čuvarice rijeke - kazala je Hurem.

I tokom našeg jučerašnje posjete u drvenoj kućici zatekli smo nekoliko mještana, koji su najavili da će u svojoj borbi ustrajati.

- Cijelu zimu dežurat ćemo i budno paziti na našu rijeku - kazali su nam mještani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.