BIH

Dodik najavio izlazak RS iz Akcionog plana za članstvo u NATO-u

Fena

14.12.2017

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ustvrdio je danas da će taj bh. entitet obustaviti bilo kakve aktivnosti na primjeni programa MAP (Akcionog plana za članstvo u NATO) za BiH.

Svi predstavnici RS, kazao je, moraju toga da se pridržavaju, imajući u vidu usvojenu deklaraciju o vojnoj neutralnosti. 

- Vjerujem da će tako i biti – tvrdi entitetski predsjednik, ističući da NATO savez podržava samo jednu stranu u BiH, bošnjačku i RS će, kaže, odbiti sve prijedloge, bez obzira na to što se radi o NATO savezu.

To će biti urađeno, kazao je, imajući u vidu i činjenicu da se "otima vojna imovina RS, prije svega kasarne, što se pokušalo uraditi putem Suda BiH, otimajući imovinu u Han-Pijesku".

Dodik je, nakon sastanka s ministrom odbrane Srbije Aleksandarom Vulinom, u izjavi novinarima podsjetio da je Parlament tog bh. entiteta nedavno usvojio deklaraciju o vojnoj neutralnosti i da RS ne želi da ima „granicu na Drini, koja bi bila granica i nekih vojnih saveza“.

RS, kaže, to ne krije i pratit će Srbiju po tom pitanju.

- Podržavamo politike o vojnoj neutralnosti koje provodi i Srbija. I Parlament RS je usvojio deklaraciju o vojnoj neutralnosti i u ovom vremenu pokušavamo da razvijamo modele primjene te deklaracije i na to imamo pravo, bez obzira na to šta neki kažu, jer je to naš stav u okviru BiH – rekao je Dodik.

Naveo je da RS odgovara vojna neutralnost, jer ne može da pređe preko činjenice da je „NATO bombardovao srpski narod, a štete od toga se još osjete“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.