BIH

Brifing za grupu balkanskih novinara u NATO-u: Liderima iz BiH ne može se vjerovati

Sjedište NATO pakta u Briselu: Vrijeme je za smjenu generacija političara u BiH

S. NUMANOVIĆ

14.12.2017

Visoki zvaničnik NATO-a, govoreći na brifingu za novinare u sjedištu ove organizacije u Briselu, istakao je da su Bosna i Hercegovina i Makedonija dva najveća problema ovog vojnog saveza u regionu. 

Tokom vrlo otvorenog razgovora za novinare on je, između ostalog, ocijenio da se "liderima iz BiH ne može vjerovati".  

Ne drže riječ 

- Oni su nepouzdani, stalno za nas imaju neka nova "iznenađenja", ne drže riječ. Naročito u tome prednjači jedan, koji nas smatra i neprijateljima. Njegovo ponašanje je kao slon u sobi, a svi se pretvaramo da ga ne vidimo.

Radi se o gospodinu Dodiku, koji prednjači u ponašanju koje nije za pohvalu. On izvrće istinu, ne drži ni do svoje riječi i pravi probleme - rekao je naš sagovornik čiji identitet nam nije dopušteno da objavimo.  

Dodaje i da Dodik stalno ima neka nova "iznenađenja" i da ne poštuje ni ustav i zakone za koje je sam glasao.

- On jeste najistaknutiji, ali ni drugi iz BiH nisu puno bolji - kaže on.

Upitan da li je takav odnos prema Dodiku zato što je on najistaknutiji eksponent ruske politike na Balkanu, naš sagovornik kaže da je to samo jedan od razloga.

Naglašava i da NATO pažljivo prati dešavanja u BiH, da u knjiženju vojne imovine ima napretka, ali ni blizu on nije dovoljan da bi se aktivirao Akcijski plan za članstvo. Upozoravaju zvanično Sarajevo da "ni u kom slučaju" ne uslovljavaju provođenje strategije odbrane s aktiviranjem MAP-a.

- BiH očajnički treba nove političare. Ovi s kojima moramo razgovarati već su predugo na sceni. Oni su tu, a mladi ljudi napuštaju zemlju - kaže on.

Analizirajući situaciji na Balkanu, on ističe da je slična situacija bila u Makedoniji.

- Sada se stvari mijenjaju nabolje. Neki su procesi započeti, mi cijenimo aktivnosti zvaničnog Skoplja. Ali, sve je tek u povoju i moglo bi opet krenuti pogrešnim smjerom. To nas ne bi iznenadilo. Navikli smo na takav scenario na Balkanu - kaže on.

Balkan je nebitan  

U NATO-u smatraju da bi za nekih 20 godina BiH, Makedonija i Kosovo mogli biti punopravne članice. Za Srbiju nisu sigurni hoće li ta država biti članica Alijanse.

- Morate uraditi sve što možete da se reforme provode. I morate znati da nikoga nije briga za Balkan. Na mapi svijeta, s izazovima na Bliskom istoku, terorizmom, Iranom i Sjevernom Korejom... vi ste potpuno nevažni - kažu naši sagovornici u sjedištu Alijanse.

Bez komentara 

Sagovornici NATO-a s kojima je grupa balkanskih novinara razgovarala tokom cijelog jučerašnjeg dana u Briselu nisu mogli komentirati pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Rekli su nam da ga nisu dobili i da se zbog toga ne mogu ni izjašnjavati.

Sve pohvale Vučiću

Zvaničnici NATO saveza nisu štedjeli riječi pohvale na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.  

Istaknuta je njegova nedavna posjeta sjedištu NATO-a u Briselu.

- On je pozitivno ocijenio odnose NATO i Srbije, rekao sve ono što su realni uspjesi i dometi. Vučić je bolji nego njegovi prethodnici. Posebno je bolji nego Nikolić - rečeno nam je.

Istaknuto je i da je u Briselu jasno da "Srbija sjedi na dvije stolice", ali da to ne iritira NATO.

- Ove smo godine imali 120 zajedničkih aktivnosti s Srbijom. Imamo 20 vježbi s ovom zemljom, uključujući i velike manevre u prvoj polovini naredne godine. Znamo da je Srbija s Rusijom imala ove godine četiri zajedničke manifestacije - rečeno nam je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.