Đonlagić: SBB će podržati modificirani prijedlog zakonodavstva o akcizama, ovoj zemlji potrebni su investicioni zahvati

E. Ma.
14.12.2017 15:01

Prije sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je održana sjednica Komisije za finansije i budžet. 

Na sjednici ove komisije, većinom glasova njenih članova, odlučeno je da se o setu izmjena zakona o akcizama u Predstavničkom domu raspravlja po skraćenoj, a ne po hitnoj proceduri, kako je predložio Dom naroda. 

Nakon toga, predsjedavajući Komisije Predrag Kožul prekinuo je sjednicu, uz obrazloženje da će tražiti tumačenje Kolegija Zastupničkog doma o ovoj odluci.

Govoreći o ovom setu zakona koji predviđaju povećanje akciza na biogoriva i biotečnosti te putarine za 15 feninga, poslanik Demokratske fronte (DF) i član Komisije Damir Bećirović smatra da nije bilo hrabrosti da se zakoni razmatraju u komisijskoj fazi. 

On tvrdi da je predlagač i dalje Vijeće ministara, te bi trebalo provesti skraćeni postupak, kako je Vijeće ministara predložilo zakone koji su u toj proceduri i razmatrani na Domu naroda, tvrdeći da je u ovom slučaju bilo mnogo kršenja procedura i najavivši da DF to neće podržati.

- Uz povećanje putarine od 15 feninga, tu je i 17 posto PDV-a te će cijena goriva minimalno porasti za 20 feninga – kazao je Bećirović.  

No, poslanica SNSD-a Dušanka Majkić kazala je da je Komisija za budžet i finansije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine postupila suprotno Poslovniku, neosnovano uvrštavajući u dnevni red današnje sjednice set zakona o akcizama, jer prema tim propisima, nije bilo moguće tri zakona razmatrati po skraćenom postupku.

Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine glasat će u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za modificirani prijedlog zakonodavstva o akcizama, potvrdio je novinarima Mirsad Đonlagić. 

- Onog trenutka kad smo dobili informaciju da će taj novac biti trošen namjenski i kada nam je dokazano da će na transparentan način da se prikupljaju i distribuiraju ta sredstava, donijeli smo ovakvu odluku. Mi smatramo da su ovoj zemlji potrebni investicioni zahvati, razvoj infrastrukture, otvaranje novih radnih mjesta, da se pokrenu ekonomska pitanja. Na osnovu toga, mi ćemo dati saglasnost za Prijedlog seta zakona o akcizama – kazao je Đonlagić.   

S druge strane, poslanik SDP-a Denis Bećirović, bez obzira na predložene modificirane tekstove ovih zakona, najavio je da ova stranka neće glasati za to jer nisu ponuđene ozbiljne ekonomske analize niti projekcije kako bi se trošila sredstva prikupljena na taj način.

NA VRH