BIH

Vigemark: Bijeljina je otvoren grad, takvu BiH želimo u EU

Fena

14.12.2017

Bijeljina je grad otvoren za sve, bez obzira na nacionalnost, vjeru, na to odakle ljudi dolaze - ocijenio je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) i dodao da EU želi da takvu jednu zemlju, takvu BiH, po ugledu na ovaj grad, ima u svom članstvu. 

Pohvalio je Bijeljinu jer je prvi i jedini grad u BiH koji je formirao Kancelariju za nacionalne manjine.

Vigemark je, nakon sastanka s bijeljinskim gradonačelnikom Mićom Mićićem te predsjednikom Skupštine grada Slavišom Markovićem, istakao da Delegacije EU u BiH podržava napore ove lokalne zajednice da izgradi sredinu u kojoj se vrednuju demokratska načela i napredak u svim sferama života.

Bijeljina, kazao je, ima i veoma perspektivne poslovne djelatnosti, univerzitete, snažnu poljoprivredu, ali i povoljan geografski položaj.

I gradonačelnik Mićo Mićić je dodao da su uvijek pokušavali da naprave ambijent u kojem se ljudska prava poštuju, bez obzira na to ko se kako zove, kojoj naciji ili vjeri pripada.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Vigemark danas je u Bijeljini studentima dodiplomskih studija Fakulteta poslovne ekonomije predstavio i projekt “EU for You – E4U”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.