BIH

Potpisan Protokol o saradnji ministarstava zdravstva Hrvatske i Federacije BiH

Fena

20.12.2017

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Milan Kujundžić i federalni ministar zdravstva Vjeskoslav Mandić potpisali su danas u Zagrebu Protokol između dvaju ministarstava o saradnji u području transplantacijske medicine.

Tim protokolom omogućava se saradnja na obostrano zadovoljstvo i dobrobit građana koja, između ostalog, obuhvata poticanje održivog razvoja transplantacijskog programa u Federaciji BiH pružanjem tehničke podrške i prijenosom znanja i iskustva od Republike Hrvatske, koja je jedna od vodećih svjetskih zemalja u području transplantacijske medicine.

Cilj sklapanja Protokola je promicanje primjene najviših etičkih načela i stručnih standarda te savremenih organizacijskih, pravnih i drugih rješenja u području darivanja i presađivanja ljudskih organa.

Saradnja se temelji na načelima solidarnosti i reciprociteta, na obostranu dobrobit građana FBiH i Hrvatske (Eurotransplanta).

Načelo solidarnosti ostvaruje se omogućavanjem dostupnosti darovanih organa u Republici Hrvatskoj posebno vulnerabilnoj grupi pacijenta iz FBiH, dok se načelo reciprociteta ostvaruje balansom darovanih i primljenih organa između državljana FBiH i državljana RH, odnosno Eurotransplanta.

Time će se ostvariti obostrana dobrobit, budući da će se omogućiti transplantacija visoko urgentnih primalaca iz FBiH kojima je indicirana transplantacija jetre i srca u Hrvatskoj, a istovremeno darovani, a neiskorišteni organi iz FBiH svoje bi primaoce pronašli u Hrvatskoj ili jednoj od zemalja Eurotransplanta, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.