BIH

Dio poslanika nezadovoljan radom premijera, iz SDA poručuju da od smjene nema ništa

Al. B.

21.12.2017

Dio poslanika aktuelne većine inicirao je vanrednu sjednicu Skupštine BPK Goražde, koja će biti održana sutra. U pozivima poslanicima navedeno je da će dnevni red biti utvrđen na samoj sjednici. Sjednica je zakazana na zahtjev sedam neovisnih i poslanika iz Liberalne, Stranke dijaspore, Stranke za bolje Goražde, koji su partneri u vladajućoj većini sa SDA i SBiH. U javnosti se špekulira da bi na sjednici mogla biti zatražena smjena kantonalnog premijera Emira Okovića (SDA), a nezadovoljstvo njegovim radom potvrdio nam je jedan od inicijatora vanrednog zasjedanja. 

Način rješavanja štrajka zdravstvenih radnika, uzurpacija ovlasti od pojedinih ministara, najava problema sa statusom policije, prosvjetnih radnika, uposlenih u javnoj upravi, neki su njihovih argumenata za preispitivanje odgovornosti Okovića. Njeni partneri u vlasti navode da je SDA podijeljena po ovom pitanju, te očekuju podršku i dijela poslanika ove stranke.  

S druge strane, problemi unutar vladajuće većine pripisuju se teškoj finansijskoj situaciji i činjenici da je budžet nedostatan za sve predizborne želje koje u njega treba da se ugrade. Mnogo je zahtjeva ka budžetu koji je u deficitu, a u ovoj godini je iz Vlade FBiH stiglo tek 2.4 miliona KM podrške, što je najmanji iznos do sada. Iduće godine su izbori, pa bi, kažu naši sagovornici, mnogi na toj poziciji željeli „predizbornog premijera“, te više novca u kasi za podjelu paketa i junica i predizborno asfaltiranje.

Na pitanje hoće li dio njihovih poslanika podržati smjenu premijera Okovića u SDA su nam kazali da „od toga nema ništa“. Tvrde da su na dvije sjednice Kantonalnog odbora stranke, održane u posljednjih nekoliko dana, dali punu podršku svojim kadrovima u izvršnoj vlasti, te da bi sutrašnja sjednica Skupštine trebala biti posvećena stanju u zdravstvu, koje je danas predatim otkazima doktora, dovedeno pred kolaps.

- Može se dogoditi da premijer podnese ostavku, da se u vlast vrati SBB i potisne nas sedam, može se desiti da većinu napravi opozicija i nas sedam, a može i da dio SDA žrtvuje premijera – objašnjava jedan od inicijatora moguće scenarije na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Skupštine BPK.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.