Parlamentarna skupština BiH

Klub SDA od Borjane Krišto zahtijeva hitnu sjednicu Predstavničkog doma o budžetu

S. D. - R. Be.
26.12.2017 10:06

Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je predsjedavajućoj Predstavničkog doma Borjani Krišto zahtjev za sazivanje hitne sjednice ovog doma, na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bio Prijedlog zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Zastupnici traže da se sjednica održi najkasnije u roku od tri dana, jer u suprotnom, 1. januara na snagu bi stupilo privremeno finansiranje, tokom kojeg je moguće jedino servisiranje tekućih troškova, poput plaća i izmirivanja vanjskog duga, dok bi sva kapitalna ulaganja bila na čekanju.  

Prema tvrdnjama našeg izvora iz PSBiH, odbijanje Borjane Krišto da zakaže termin nastavka sjednice rezultat je odnosa između SDA i HDZ-a, koji se na ovaj način obračunavaju i pokušavaju uvjetovanjem održavanja sjednice istrgovati određene ustupke kada su u pitanju prijedlozi ove dvije stranke u Parlamentu BiH. 

Budžet institucija utvrđen je u iznosu od oko 950 miliona, dok je za servisiranje vanjskog duga predviđeno nešto više od milijardu KM

Podsjećamo, Prijedlog zakona o budžetu bio je na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma, koja je 21. decembra prekinuta tokom rasprave na drugoj tački. Tačan termin održavanja ove sjednice još nije poznat.

NA VRH