BIH

Erdoan širi AKP, otvara predstavništvo u BiH?!

Erdoan i Izetbegović: AKP želi svoje ideale i ideje realizirati u BiH

S. KURT

5.1.2018

Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) najavila je da će uskoro otvoriti predstavništvo u BiH. Zamjenik predsjednika AKP-a Mehdi Eker kazao je da će predstavništva stranke biti i u Rusiji, SAD, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Makedoniji. Eker je dodao da su aktivnosti otvaranja predstavništava u devet gradova u sedam država pokrenute prema nalogu predsjednika AKP-a i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan). 

Kontakt-tačka

- Možda će predstavništva u svakoj od zemalja biti ozakonjena na drugačiji način. Negdje će možda djelovati kao udruženje, kao fondacija, a negdje kao direktno predstavništvo - rekao je Eker.

On je napomenuo da će predstavništva stranke biti službena kontakt-tačka za turske državljane, ali i za političke partije ili predstavnike vlasti u određenim zemljama. Službena tačka Turske u BiH do sada je bila ambasada, u kojoj ne znaju ništa o otvaranju stranačkog predstavništva.

- To je politička stvar i nismo o tome obaviješteni - rekao nam je službenik Ambasade u Turskoj, pod uvjetom anonimnosti.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić ističe da je ovaj potez turske AKP gotovo očekivan.

- To je gotovo potpuno sukladno izuzetno agresivnoj, nacionalističkoj i ekspanzionističkoj politici, kojom Erdoan rješava ponajprije svoje unutrašnje probleme - kaže Mujkić.

Ističe da bi tu politiku donekle i razumio kad bi se predstavništva otvarala tamo gdje je brojna turska dijaspora.

- Kažem, to bi se moglo možda i razumjeti. Ali zašto u BiH? Ovdje nema značajan broj turskih državljana. Meni, s druge strane, nije jasna ta politička struja u BiH koja ima prijateljske odnose s Erdoanom, koja se zaklinje u politički suverenitet i subjektivitet, a ponašamo se kao Sjeverni Kipar, pa je logično i to da Erdoan ovdje otvori predstavništvo svoje političke stranke - navodi Mujkić.

Ideali i ideje

Politički analitičar, prof. Enver Kazaz nije nimalo iznenađen ovom najavom AKP-a.

- Otvaranjem predstavništva Erdoanove partije u BiH Izetbegović radi BiH isto što i Čović, Dodik i drugi koji autokoloniziraju bh. politički prostor - smatra Kazaz.

Dodaje da mu nije poznato da je ikad neka partija otvarala svoje filijale u drugoj zemlji.

- Čim politička partija otvara svoje predstavništvo u drugoj zemlji, znači da je zainteresirana da svoje ideale i ideje realizira na tom prostoru. To znači da Erdoan i njegova partija BiH doživljavaju kao društveni prostor Turske - zaključuje Kazaz.

Šta bi rekli krugovi oko Izetbegovića 

Kazaz ističe da bismo teško mogli zamisliti i sljedeći scenarij...

- Možete li zamisliti šta bi se dogodilo kad bi Makronova ili Trampova partija ili Komunistička partija Francuske otvorila svoje predstavništvo u BiH? Šta bi rekli krugovi oko Izetbegovića? Ta vrsta autokolonizacije i erduanofilije u BiH naprosto je odvratna. Treba još i ovo reći - AKP u Turskoj uvodi diktaturu, hapsi i kažnjava hiljade ljudi. To je partija koja u vlastitoj zemlji provodi politički teror.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.