BIH

Rapa poručio Bajramoviću: Sramno je da sindikalni čelnik štiti privilegirane slojeve društva!

Vijesti.ba

11.1.2018

Predsjednik Saveza penzionera FBiH Mehmedalija Rapa žustro je reagirao na izjavu predsjednika Saveza samostalnih sindikata, Ismeta Bajramovića, koji je najavio sindikalne proteste ukoliko novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju u FBiH bude usvojen u obliku kakav je sada .

Ukoliko novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju u FBiH bude usvojen u obliku kakav je sada, Savez samostalnih sindikata će organizirati masovne proteste ispred zgrade Vlade FBiH na kojima ćemo tražiti kolektivnu smjenu svih članova Vlade, najavio je danas predsjednik sindikata Ismet Bajramović.

Novo zakonsko rješenje

Predsjednik Saveza penzionera FBiH Mehmedalija Rapa u izjavi za Vijesti.ba reagirao je na Bajramovićevu najavu protesta, kazavši da je novo zakonsko rješenja povoljnije za većinu penzionera, te da se Bajramović protivno opisu svoga posla bori za socijalno privilegirane slojeve u društvu.  

- Sigurno nije tačno to što Bajramović govori, penzije bi sigurno bilo veće nego prema postojećem zakonu, posebno starijim penzionerima jer danas je prosječna penzija 371 marku, a novim zakonom za 40 godina radnog staža penzija bi iznosila 560 KM, što znači da u daleko povoljnijem položaju će penzioneri biti - kazao je Rapa za Vijesti.ba.

Naravno, dodaje Rapa, ovdje će u negativnom položaju biti oni penzioneri odnosno radnici koji su imali visoke plaće i čije bi penzije iznosile po aktuelnom zakonu i više nego njihove plaće.  

- E, ti će biti oštećeni, i ti trebaju biti oštećeni jer ko može primiti veću penziju nego što prima platu - naglašava Rapa govoreći za Vijesti.ba.

Dodao je da Bajramoviću protesti ne trebaju jer je predloženi zakon daleko socijalno pravedniji nego do sada. S tim u vezi, Rapa smatra, da Bajaramović vrši pritisak jer će se po predloženom zakonskom rješenju smanjiti raspon između najviše i najniže penzije, i biti socijalno pravedniji. 

Prevedniji zakon 

Prema tome, iz svega proističe da je upravo gospodin Bajramović protiv socijalno pravednijeg zakona.

- Njegova funkcija i zadatak je bila da se bori da radnici imaju veće plate, posebno radnici u realnom sektoru, čime bi automatski imali i veće penzije, te da se bori da se doprinosi uplaćaju na puni iznos penzija, i to bi bio njegov pravi angažman - dodao je Rapa.

Prema njegovim stavovima, može se zaključiti jedino da se bori za socijalno privilegirane slojeve, zaključuje Rapa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.