BIH

Šokantni detalji na suđenju u predmetu "Bosna": Kako je Lagumdžija održao predizborni skup SDP-a u amfiteatru "Elektroprivrede BiH“

M. Aš.

15.1.2018

U nastavku suđenja u predmetu „Bosna“, u kojem je prvooptuženi Amir Zukić, generalni sekretar SDA, jutros su u Općinskom sudu u Sarajevu saslušana nova tri svjedoka optužbe.

Riječ je o svjedocima Mirzi Gadži, Mirsadu Brajloviću i Harisu Trnki.

Inače, osim optuženog Zukića, u ovom predmetu sudi se i Asimu Sarajliću, potpredsjedniku SDA i Esedu Džananoviću, bivšem izvršnom direktoru "Elektroprivrede BiH".

Na optuženičkoj klupi je i medicinski tehničar KCUS-a Safet Bibić te Nedžad i Senad Trako kao i Ramiz Karavdić.

Saslušanje ovih svjedoka, a posebno Brajlovića i Trnke, inače uposlenika "Elektroprivrede BiH" trajalo je skoro četiri i po sata.

Samo saslušanjem Brajlovića, a posebno Trnke, otkriveno je kako su vođenje žestoke bitke unutar SDA za ključne funkcije u „Elektroprivredi“.

Posebno se to vidjelo iz svjedočenja Harisa Trnke, koji je aktuelni direktor podružnice „Elektrodistribucija Sarajevo". Ono što je danas upalo mnogima u oči jeste detalj sa svjedočenja Brajlovića, koji je također bio v. d. direktora podružnice "Elektrodistribucije Sarajevo", a koji je ranije obnašao funkciju tehničkog direktora. 

On je, kako je i sam priznao, za ovu poziciju predložen u ime SDP-a, čiji je formalni član, no na upit Vasvije Vidović, advokatice Džananovića, kada se već u ovom predmetu govori o stranačkoj pripadnosti, da li je tačno da je Zlatko Lagumdžija, tadašnji lider SDP-a, u oktobru 2014. držao predizborni skup u amfiteatru "Elektroprivrede BiH", on je odgovorio sa „da“.

- Tačno je da je održan predizborni skup, ali ne znam ko je Lagumdžiji dao odobrenje - rekao je Brajlović.

Svjedok Gadžo, koji je svjedočio na okolnosti optužnice koji se tiču Safeta Bibića, kazao je da je u maju 2016. kupio Bibiću iPhone 6, crne boje, u vrijednosti 1.900 KM, a kako bi mu se odužio za obećani posao u "BH Pošti".

No, potvrdio je da do zaposlenja nikad nije došlo jer je u avgustu Bibić uhapšen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.