BIH

Valdner: EUFOR nastavlja djelovati kao i do sada

T. Ro.

15.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Foto: S. Saletović


Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) i komandant EUFOR-a u bazi Butmir Anton Valdner (Waldner) organizirali su večeras u Bitmiru novogodišnji prijem.

Tom prilikom Valdner je podsjetio da se EUFOR tokom 2017. godine fokusirao na razvoj održive stabilnosti, te da je tokom vježbe "Brzi odgovor 2017." izvršeno godišnje testiranje dovođenja aktivacije rezervnih snaga, uvježbavajući se po prvi put zajedno, sa pripadnicima OS BiH i pripadnicima agencija za provođenje zakona u BiH.

- EUFOR će nastaviti djelovati na ovaj način i ubuduće. Impresioniran sam profesionalnim i odgovornom pristupu poslu pripadnika OSBiH i pripadnicima agencija za provođenje zakona u BiH – poručio je on.

U svom obraćanju, Vigemark je istakao da je godina iza nas bila prepuna različitih aktivnosti, između ostalog i političkih prepucavanja.

- Nisu ipak ni rezultati izostali. Bilo ih je krajem godine. Ova godina pred nama će biti jako važna. Neke od najvažnijih su u februaru predstavljanje Evropske strategije za zemlje zapadnog Balkana od strane Evropske komisije, a koja će omogućiti ubrzan proces evropskih integracija – kazao je Vigemark.

Dodao je da nakon toga u maju slijedi Samit između EU i zemalja zapadnog Balkana koji će biti održan u Sofiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.