BIH

Aćimović: Dosta je lažnih zaštitnika naroda

Frontal.ba

16.1.2018

Proevropski građanski blok je u posljednja dva mjeseca izuzetno ojačao i to na području cijele BiH,a naznake su da će izborni kapacitet tog bloka biti sigurno dovoljan da se u Federaciji, ako sve bude po planu, taj blok dobije i Bošnjačkog i Hrvatskog člana Predsjedništva, kazao je potpredsjednik SDP BiH Draško Aćimoviću u intervjuu za Frontal.ba.

Aćimović je kazao da je inicijativa predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da proevropski građanski blok kojem pripadaju SDP i DF podrži Komšića iz reda Hrvatskog naroda, ali da izađe sa sva tri prijedloga za članove Predsjedništva i iz bošnjačkog i srpskog naroda - dobro promišljen potez i poslije katastrofalnog položaja BiH kao zvanično najsiromašnije zemlje u Evropi, sa najvećom korupcijom i kriminalom u Evropi jedina opcija da BiH krene sa dna.  

Dodao je da u SDP još nisu razgovarali o kandidatu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

- Ali ja lično mislim da ako Komšić ide kao predsjednik svoje partije, SDP mora ići takođe sa predsjednikom, znači Nikšićem. SDP je jedina multietnička partija u BiH i kandidat mora biti samo neko ko zaista vjeruje i živi u skladu sa Evropskim normama o zaštiti sloboda i prava svih naroda i nacija, rekao je Aćimović.

Potpredsjednik SDP-a BiH je poručio i da je - dosta svih lažnih zaštitnika naroda koji iz svojih toplih kacelarija šire pokliće o tobožnjoj zaštiti naroda.

- Svim tim manipulatorima nacionalizmom treba zabraniti pristup medijima i dati im megafone pa neka na ulicama gradova galame i šire mržnju, rekao je Aćimović. 

O mogućnosti da SDP BiH ima i kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, Aćimović je kazao da u SDP BiH računaju da će do izbora - ojačati Proevropski blok u Republici Srpskoj i da će u njemu biti minimalno pet stranaka. 

Na kraju je rekao i da on neće biti kandidat za srpskog člana Predsjedništva ili za predsjednika RS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.