BIH

Recikliranje u BiH potpuno neučinkovito: Svi misle da je problem riješen kada se stavi kontejner na ulicu

Piše: Al. Ti.

25.1.2018

Bosna i Hercegovina je izuzetno bogata zemlja kada je u pitanju zelenilo i bujni eko sistem. 

Ipak i pored svega toga, lokalno stanovništvo čini se ne radi dovoljno da se očuva prirodna ljepota.

Na poznatim izletištima se može naći ogroman broj smeća, a recikliranje nažalost još uvijek nije dovoljno zaživjelo u našoj zemlji.

Anes Podić iz "Eko akcije", je za Avaz.ba kazao kako se recikliranje u našoj zemlji još uvijek odvija traljavo.


- Kada je u pitanju razdvajanje otpada, tu se nismo pomjerili sa mjesta. Bilo je nekoliko pokušaja da se kontejneri postave za razdvajanje otpada, međutim, to su sve pratile vrlo površne i traljave kampanje, bilo da je edukacija u pitanju ili nekakve kaznene mjere - istakao je Podić.

Naglasio je kako je edukacija od najmlađih dana ključna za recikliranje.

- Bilo je nekih naznaka da će se početi sa obukom u obdaništima, ali nažalost kod nas to nije zaživjelo. Bukvalno se kod nas stavi kontejner na ulicu i misli se da je sve gotovo. Svijest se ne stvara preko noći i potreban je strpljiv rad. Međutim, čak i zemlje koje su daleko razvijenije od BiH imaju velikih problema. Velika Britanija namjerava da primijeni depozitni sistem kada je plastični otpad u pitanju poput onog koji postoji u Hrvatskoj. Depozitni sistem kod nas nije uveden prvenstveno zbog toga što je lobi proizvođača predvođenih Coca Colom uspio da spriječi donošenje takvog pravilnika kakav je u Hrvatskoj. Danas imamo sistem koji je potpuno neučinkovit i nema šanse da će ikada proraditi - zaključio je Podić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.