BIH

Muke farmera u Lijevče polju: Nedostaje stočne hrane, a pojavila se i opasna viroza kod goveda

Farmer Smajo Fajković pokazuje posljednje zalihe silaže

B. GRGIĆ

25.1.2018

Prošla godina bila je sušna pa je urod kukuruza bio vrlo slab i nekvalitetan te se mnogi farmeri u Lijevče polju na sjeveru BiH susreću s nedostatkom stočne hrane. 

Zamjenske žitarice

Razlozi su što su, umjesto 3 ili 4 dobra otkosa trave za sijeno, farmeri uspjeli osušiti tek jednu turu.

Nijaz Begović iz Rovina kaže da je bio u pravu kada je minule jeseni u silažu predodredio najbolji kukuruz. Nosio je uzorke stočne hrane na ispitivanje kvaliteta.

- Silaža je, uprkos suši, bila dobrog kvaliteta i potrajat će preko zime. Iako imam i muzna i tovna grla, još ne osjećam krizu - kaže Begović.

Smajo Fajković, farmer iz zaseoka Perino Polje u Dubravama, kaže da mu je nestalo kukuruza u zrnu, ali da ima zamjenske žitarice.

- Umjesto kukuruza, koristim zob i ječam. Imam još silaže te nešto sijena. Moram se spremati i za proljetnu sjetvu. Jesenas sam zasijao sedam hektara lucerke, pa će biti sijena ove godine. Ukoliko dobijem u zakup zemljište koje koristim, sjetva bi trebala biti obimna. Naravno, dominirat će kukuruz - govori Fajković.

Sušna godina prouzrokovala je kod većine farmera nestašicu sijena. Đorđo Peulić iz Bok Jankovca smanjio je broj tovne junadi pa je prodao sve zalihe ove vrste stočne hrane. Da je imao još tri puta toliko, kaže da bi prodao.

- Prodao sam više od 1.000 bala sijena, pa čak i nekoliko stotina bala slame. Ljetos sam pokosio veće površine zemljišta pod travom i to je ove zime dobro došlo farmerima - ističe Peulić.

Nema naknade

U Dubravama i susjednim Rogoljima pojavio se virus koji je kod junadi prouzrokovao upalu pluća sa smrtnim ishodom.

- Sedmero junadi i teladi mi je tokom januara uginulo zbog virusne upale pluća. Šteta je ogromna, nemam nikakvu nadoknadu ni od koga, ali moram ići dalje - kaže Fajković.

Provjetravanje i vakcinacija



Cvjetković: Skupe vakcine. Cvjetković: Skupe vakcine

Momir Cvjetković, diplomirani inžinjer stočarstva, kaže da je provjetravanje prostorija u kojima boravi stoka veoma važno, ali i vakcinacija protiv upale pluća. Cvjetković kaže da je ove zime primjetan porast prodaje koncentrirane stočne hrane za muzne krave.

- Te vakcine su veoma skupe i farmeri ih u većini slučajeva izbjegavaju. Riskiraju i vrlo često sami snose štetu. Primorani su i da kupuju koncentrate da bi pojačali ishranu i ojačali imunitet - kaže Cvjetković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.