BIH

Čaušević tvrdi da se radi o osvetničkoj optužnici, najavio prijavu protiv sutkinje Ćuković

M. Aš.

25.1.2018

U nastavku suđenja Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za primanje mita, jutros su u Sudu BiH saslušana nova tri svjedoka optužbe: Nedžad Agović, Dragan Stajić i Nedžad Beganović.

Prvi svjedok optužbe Nedžad Agović, inače vlasnik novotravničkih kompanija „Hari II“ i „Hari Uno“, kazao je da su se njegove kompanije bavile uvozom tekstila iz Mađarske, Kine i Turske te da je 2005. godine, formiranjem UIO-a, imao velikih problema prilikom carinjenja robe.

Kako je kazao, dolaskom Kemala Čauševića na mjesto direktora, robu je carinio u Mostaru.

- Meni su kamione čuvali na carini po pet-šest dana. To je bilo Bogu plakati šta su radili. Čak su se i špediteri na carinama čudili tome. Kada sam pitao zbog čega to rade, rečeno mi je da su dobili upute iz Banje Luke – kazao je Agović.

Na pitanje tužioca Dubravka Čampare, čija je roba neometano prolazila carinu, on je kazao da je to roba od Anesa Sadikovića, drugooptuženog u ovom predmetu.

Ovaj svjedok  kazao je da su mu i dizane cijene faktura na carinama te da je to rađeno, kako mu je rečeno, po naredbi iz Banje Luke.

No, odbrana prvooptuženog nije danas unakrsno ispitala ovog svjedoka, jer kako je rekao Asim Crnalić, Čauševićev advokat, "ono što je danas ovaj svjedok govorio ne nalazi se u njegovom zapisniku o saslušanju“ zbog čega je zatražio dodatno vrijeme za pripremu.

Drugi svjedok Dragan Stajić ispričao je da se htio baviti uvozom tekstila 2008. i 2009. godine s Naserom Orićem, ali da do realizacije tog posla nikad nije došlo.

Na upit tužioca Čampare zbog čega, Stajić je kazao da mu je Orić prenio da je bio na sastanku sa Čauševićem i Sedinetom Karićem i da se nisu dogovorili. Na upit tužioca da pojasni zbog čega nije došlo do dogovora, svjedok je kazao: 

- Karić valjda nije dao, tako mi je Orić kazao. Moglo je, ali da se plaća Čauševiću od 1.000 do 2.000 KM po kamionu. I ptice na grani su znale da se plaćao uvoz tekstila po kamionu od 1.000 do 2.000 KM - kazao je Stajić.

Crnalić je upitao Stajića je li on prisustvovao tom sastanku ili je samo čuo ono što mu je prenio Orić, on je odgovorio potvrdno te da nije vidio nikada da je iko dao mito za uvoz kamiona.

- Ovo su sve argumenti svjedoka „rekla-kazala“. On je samo rekao da je čuo, a ništa nije vidio. Za ovog svjedoka danas je utvrđeno da je osuđen u Sudu BiH na uvjetnu kaznu 2005. zbog ranijih poslova sa uvozom tekstila te da je hapšen i u akciji „Master“ 2013. - kazao je Crnalić.

Ovog svjedoka danas je pokušao ispitati i optuženi Čaušević, ali na pitanja oko toga kada je osuđen Stajić, na koju kaznu i dokle se došlo sa predmetom „Master“, predsjedavajuća sudskog vijeća Biljana Ćuković zabranila mu je pitanja.

Nakon toga Čaušević je burno reagirao i najavio da će podnijeti prijavu Komisiji VSTV-a protiv sutkinje.

- Ovo je osvetnička optužnica samo da bi se sklonila firma „Eko san“, a kako bi poslove oko uvoza tekstila preuzele druge firme – rekao je Čaušević.

Adna Dobojlić, advokatica Sadikovića, pitala je ovog svjedoka je li vdio da je Sadiković ikada ikome dao novac, on je odgovorio sa “ne“.

Svjedok Beganović, vozač kamiona iz sarajevske firme „Sa tours“, kazao je da je vozio kamione s tekstilom iz Mađarske za firmu „Eko san“. Rekao je da nikada nije vidio da je Sadiković ikome dao mito prilikom uvoza kamiona na carini.

Časni sude, 8. februara mi je rođendan, može li se odgoditi suđenje?

Kemal Čaušević, pošto je sutkinja obavijestila prisutne da je nastavak suđenja zakazan za 8. februar, obratio se Sudskom vijeću uz molbu da mu je taj dan rođendan te da traži da suđenje bude održano dan ranije ili dan kasnije.

No, sutkinja je to odbila, na šta je Čaušević dodao „Nema veze, častit ću vas onda sve“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.