BIH

Mašić o poslovanju "Lokoma": Semir Efendić mora snositi odgovornost jer je sve rađeno pod njegovom ingerencijom

S današnje konferencije za medije ( S. Saletović)

E. T. - E. Ma.

29.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Socijaldemokratska partija BiH na današnjoj konferenciji govorila je o poslovanju "Lokoma", javnog preduzeća Općine Novi Grad Sarajevo, čiji je načelnik Semir Efendić (SDA).

Podsjetimo, prošle sedmice je u okviru akcije "Zadruga" uhapšen i Ramiz Duraković, direktor "Lokoma", javnog preduzeća koje se bavi zaštitom i održavanjem objekata u Novom Gradu te u okviru poslovanja posjeduje Higijenski servis koji se bavi smještanjem pasa u skloništa.

Zbog svega su iz SDP-a tražili od Semira Efendića i SDA  obrazloženje šta se dešava u firmi koja raspolaže milionskim budžetskim sredstvima.

Političke konsekvence

Kako je rekao Damir Mašić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH, Semir Efendić mora snositi odgovornost jer je sve rađeno pod njegovom ingerencijom.

- Semir Efendić, kao osoba koja bukvalno imenuje i postavlja cijelu Skupštinu preduzeća koja je nadležna, između ostalog, da prati finansijsko i svako drugo poslovanje preduzeća ne može izaći bez odgovornosti. Kolika je njegova odgovornost u ovom konkretnom slučaju, hoće li se svesti na to da će odgovornost biti zbog toga što je imenovao ljude koji su radili to što su radili ili da se proširi odgovornost na način da je bio upoznat sa svim onim što su radili, mi u to nećemo ulaziti. Ali, načelnik Semir Efendić mora snositi odgovornost, jer to što se radilo u preduzeću  radilo se pod punom kontrolom Općine Novi Grad Sarajevo, dakle sekretara, pomoćnika i šefova službi koji su bili vezani za te djelatnosti i zbog toga ova priča, nevezano za ono što će pravosudni i istražni organi raditi, mora imati svoje političke konsekvence, konkretno kada je u pitanju Općina Novi Grad i kada je u pitanju Semir Efenfić - kazao je Mašić.

Ajša Bajraktarević, predsjednica Općinskog odbora SDP-a Novi Grad, prezentirala je poslovanje "Lokoma".

Ona je istakla da je procedura osnivanja JP "Lokom" počela 1. juna 2009., usvajanjem Odluke o pristupanju osnivanja javnog preduzeća za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo od Općinskog vijeća.

- U septembru iste godine usvaja se Odluka o istraživanju javnog interesa za osnivanje javnog preduzeća, a na osnovu elaborata o ekonomskoj opravdanosti JP za upravljanje, održavanje i modernizaciju objekata u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo, kojim se definira da JP "Lokom" kroz period od pet godina postane samoodrživo i da prvobitno izdvojena finansijska sredstva iz budžeta Općine Novi Grad u iznosu od 500.000 KM sukcesivno bude smanjivanja do isteka istog kako bi javno preduzeće "Lokom" trebalo postati samoodrživo, tj. ne bi se izdvajala više finansjska sredstva iz budžeta Općine. Skupština JP u februaru 2010. usvaja Statut javnog preduzeća i formalno počinje s radom - kazala je Bajraktarević.

Izdvajanja iz budžeta

Sanjin Saračević, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Novi Grad, rekao je da je "Lokom" izgubio smisao i da je iz Općinskog vijeća prošle godine izdvojeno 1,5 milion KM.

- Nažalost, "Lokom" je izgubio onu svoju viziju i u ovom trenutku ne znamo šta je cilj tog preduzeća. Iz godine u godinu Općina Novi Grad i Općinsko vijeće imaju sve manje nadležnosti, a sve više nadležnosti prebacuju na "Lokom". To je u apsolutnoj suprotnosti s onim što je bio primarni cilj kada je "Lokom" osnovan. Za osnivanje "Lokoma" bilo je predviđeno pola miliona inicijalnih sredstava. Trebali su da se u narednih pet godina sukcesivno smanjuju i dođu do nivoa samoodrživosti preduzeća. Danas ne da nemamo samoodrživost "Lokoma", nego su ta sredstva povećana za preko 300 posto kada su u pitanju izdvajanja iz budžeta Novi Grad prema "Lokomu".  U 2017. je blizu 1,5 miliona KM izdvojeno iz budžeta Općine Novi Grad. To je sve, samo ne samoodrživost - rekao je Saračević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.