BIH

Danas prvi razgovori bh. i turskog ministra o cesti Sarajevo - Beograd

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

31.1.2018

Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH, razgovarat će danas telefonski s Ahmetom Arslanom, ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Turske, o projektu gradnje autoputa Sarajevo - Beograd.

Kako je u izjavi za „Avaz“ kazao Jusko, to će biti inicijalni razgovor za daljnje korake na realizaciji ovog infrastrukturnog projekta, a vjerovatno bi trebao biti dogovoren i susret turskog ministra s Juskom te entitetskim ministrima prometa i komunikacija.

Potentan projekt

Načelni dogovor da se autoput Sarajevo - Beograd gradi na dvije trase, na pravcima i preko Tuzle i preko Višegrada, odnosno Goražda, postignut je prije dva dana na sastanku u Istanbulu, kojem su prisustvovali turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Jusko ističe da bi nakon zvaničnih razgovora, kako s turskim resornim ministrom tako i s nadležnim entitetskim ministrima u BiH te resornom ministricom Srbije, o ovoj temi, a do kojih bi uskoro trebalo doći, trebali biti poznati detalji prije svega finansijske konstrukcije ovog projekta.

- U ovom trenutku možemo reći da je ovo zaista potentan projekt koji ne samo da će povezati Sarajevo i Beograd nego i sve industrijske i turističke zone u BiH. O tome na koji način Turska želi finansirati ovaj projekt i pod kojim uvjetima, kao i šta kaže struka o svemu ovome, tek ćemo razgovarati - kaže Jusko.

U Predstavničkom domu Parlamenta BiH i pozicija i opozicija podržavaju dogovor u vezi s gradnjom autoputa na obje trase, postignut u Turskoj, ali smatraju da je neophodno da se o tom pitanju saglase i sve strane u BiH.

Podrška dogovoru

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže da podržava dogovor postignut u Turskoj.

- Ovo je značajan projekt, a nama je važno da se u svemu tome poštuje stav Vlade RS. Ako bi se Turska u ovom slučaju pojavila kao investitor i s donatorskim sredstvima, onda bi to bio razlog više da učinimo sve da do dogovora dođe - kaže Prodanović.

Mirsad Mešić, predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a, smatra da bi poslanici trebali imati više informacija o ovom projektu.

- Za sada poslanici nemaju nikakvih informacija. Podržavam svaki dogovor u vezi s ovom gradnjom, ali ako će to ispasti predizborna priča, onda neka je svima na čast - kaže Mešić.


Novaković: Utvrditi način finansiranja

Stav entiteta  

Poslanik Momčilo Novaković (NDP) kaže da je gradnja autoputa Sarajevo - Beograd mnogo više od utvrđivanja same trase.  

- Niko se nije bavio finansijskom konstrukcijom i pitanjem, ako to i bude kredit, hoće li to entiteti i država izdržati. I u kojoj dinamici. Stoga smatram da je ovdje neophodan stav entitetskih ministarstava, nakon čega ćemo više znati o ovom projektu - ističe on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.